Henter kommentarer

Olieprisen taber terræn: Her er det finansielle overblik fredag


 
Hvad er en ‘value trap’? Bodil Johanne Gantzel og aktiechef Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Ugens sidste dag med aktiehandel er i fuld gang i Asien, hvor der er en lidt blandet fredagsfølelse blandt investorerne.

Mange indeks i verdensdelen trækker i rødt; imens er der smil at spore hos investorerne i Japan, hvor aktierne er steget betragteligt i år.

Torsdag fik olieaktier et gok nedad, efter den russiske vicepremierminister, Alexander Novak, sagde, at han ikke venter nye tiltag fra Opec+ mødet i starten af juni. Nogle investorer havde ellers spekuleret i, om Opec+-landene ville skære i olieproduktionen.

Med de ord – lad os zoome ind på markederne:

Japanske aktier stiger 0,7 pct. fra morgenstunden, når man kigger på det brede aktieindeks i landet ved navn Nikkei.

Kinesiske aktier træder et par skridt tilbage og bakker 0,4 pct. ud fra CSI 300-indekset. Hong Kong holder lukket, og dermed er Hang Seng-indekset ikke åbent for handel fredag.

Europæiske aktier ser ud til at handle fladt, når børshandlen om få timer går i gang i Europa. Det viser futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder.

På den anden side af Atlanten hersker der en lidt sur stemning, hvis man tager et kig på futures for de tre store, ledende amerikanske indeks. Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones står til at falde omtrent 0,1 pct. hver. Den amerikanske aktiehandel skydes i gang klokken 15.30 dansk tid.

Olieprisen har fået et nøk nedad. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster 71,7 dollar, og den europæiske Brent-olie koster 76 dollar.

Olieprisen følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen taber en smule og handles nu til 1947 dollar pr. ounce. Det er et fald på 10 dollar per ounce det seneste døgn.

Kryptovalutaen bitcoin er de seneste 24 timer gået fremad med 0,8 pct. og koster nu 26.428 dollar.

Læs også: På to år har Lars Tvedes fond tabt mere end 40 pct.: »Jeg håber, jeg er tilfreds om et par år«

Læs også: Renten på udbredt lån til unge skyder i vejret