Henter kommentarer

Onsdagens aktier: Nøgletal satte en kæp i hjulet for optimismen


 
Hvad er en analytiker?
Vis mere

Makroøkonomiske nøgletal var onsdag med til at lægge en markant dæmper på interessen for de danske aktier, hvor Netcompany var i fokus med nye finansielle målsætninger.

Svage PMI-tal fra Kina skabte fra morgenstunden bekymringer om genopretning i verdens næststørste økonomi.

Onsdag eftermiddag viste en uventet stigning i antallet af ledige jobopslag i USA fornyet frygt for, at det brandvarme jobmarked vil åbne døren for endnu en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

Det sendte investorerne tilbage mod obligationerne og ud af aktierne, der herhjemme endte med et fald på 0,9 pct. til 1802,63 målt på C25-indekset, hvilket kom i kølvandet af tirsdagens fald på 0,6 pct.

Læs også: Analytikerne ser Bavarian-aktien stige med over 90 pct.

»Vi har kursfald over hele linjen i Europa, og den tendens følger vi herhjemme,« siger senioraktierådigver Martin Munk fra Jyske Bank til MarketWire.

Investorerne holder skarpt øje med de politiske forhandlinger i USA om en suspension af gældsloftet, der skal stemmes igennem begge kamre i Kongressen.

Onsdag skal foreslaget til afstemning i Repræsentanternes Hus, så der kan med rette ventes en vis passivitet frem mod afstemningen natten til torsdag.

Netcompany løftede onsdag morgen sløret for selskabets mellemlange målsætninger. Det sker inden torsdagens kapitalmarkedsdag.

Ved udgangen af 2026 venter Netcompany en organisk omsætning på mindst 8,5 mia. kr., en justeret EBITDA-margin på mindst 20 pct. og en samlet tilbagebetaling til aktionærerne på mindst 2 mia. kr.

Læs også: Direktør om nedjustering: 'Det er et resultat af aktive valg'

De overordnede målsætninger er ifølge Lars Hytting, der er chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, en smule bedre end ventet, mens de 2 mia. kr. til investorerne er markant bedre.

Aktien tabte dog 0,8 pct. til 293,30 kr. Den er dog også steget med samlet set knap 10 pct. torsdag og fredag i sidste uge, hvilket vidner om, at investorerne havde store forventninger gående ind i kapitalmarkedsdagen.

Bryggerierne lå i bunden af eliteindekset med fald på 2,9 pct. til 593,60 kr. til Unibrew og 2,1 pct. til 1049,50 kr. til Carlsberg.

En forklaring på bryggeriernes underpræstation kan ifølge Martin Munk være, at en storaktionær er ude at sælge aktier for flere mia. euro i Heineken, hvilket kan betyde, at investorer sælger ud af andre bryggeriaktier for at finansiere køb af aktier i det hollandske bryggeri.

Læs også: Investor lugtede lunten: Undgik stor børsskandale

Pandora-aktien var med et fald på 2,4 pct. til 555 kr. også at finde i bunden af C25-indekset, og dermed fulgte smykkeaktien i kølvandet på de europæiske luksusvareselskaber, der var presset af de svage nøgletal fra Kina.

Samme negative tendens var også at finde for Novozymes og Chr. Hansen, der tabte henholdsvis 2,7 pct. til 335,70 kr. og 2,6 pct. til 505,20 kr.

Materialistkæden Matas fremlagde regnskab for det skæve regnskabsår 2022/23, hvor prognosen for det nye regnskabsår vidner om udsigt til en faldende indtjeningsevne.

Læs også: Verdens største kapitalforvalter med forudsigelse: 'Det er en meget stor forandring'

Det faldt ikke i så god jord hos investorerne, der sendte aktien ned med 9,7 pct. til 81,70 kr.

Entreprenørkoncernen Per Aarsleff aflagde regnskab, hvor de foreløbige tal for det forskudte første halvår blev bekræftet og ligeså blev de forventninger, der blev opjusteret 15. maj.

Aktien tabte 3,5 pct. til 322 kr.

Blandt sidepapirerne var der også nyt fra Green Hydrogen Systems, der nedjusterede forventningerne, så der i år nu ventes et driftsunderskud før af- og nedskrivninger på 240-280 mio. kr. mod et tidligere ventet underskud på 210-240 mio. kr.

Investorerne var dog ikke mere utilfredse end at de sendte aktien op med 1,2 pct. til 26,20 kr.

Læs også: C25-topchef sælger aktier for 58 millioner i eget selskab

Læs også: Maj Invest: Indtjeningsvækst er afgørende for det langsigtede aktieafkast

.\˙ MarketWire