Henter kommentarer

Pensionskasse vil sælge Tesla-aktier for 242 mio. på grund af konflikt


Teslas modvilje mod den nordiske fagbevægelse betyder, at Pædagogernes Pension nu vil ekskludere elbilsproducenten. 

Derfor vil selskabet sælge for 242 mio. kr. aktier i Tesla, fremgår det af en pressemeddelelse. 

»Fagforeningsfrihed og retten til at forhandle løn kollektivt er en del af Pædagogernes Pensions værdigrundlag og et vigtigt element i vores tilslutning til FN’s Global Compact. Det kan vi ikke gå på kompromis med,« udtaler administrerende direktør i Pædagogernes Pension Sune Schackenfeldt. 

Pensionskassen har drøftet arbejdstagerrettigheder med Tesla så sent som i marts, men Teslas udmeldinger i forbindelse med den svenske konflikt gør det »uholdbart« for pensionskassen at investere i virksomheden, fremgår det af meddelelsen. 

»Det er ærgerligt, fordi det er en spændende og innovativ virksomhed, som er en væsentlig drivkraft i udviklingen af elbiler og batterier. Vi vil undersøge, hvordan vi eventuelt fortsat kan bidrage til et aktionærpres på Tesla, så de giver indrømmelser i forhold til basal fagforeningsfrihed og grundlæggende arbejdstagerrettigheder,« udtaler Sune Schackenfeldt.

Læs også: Nordisk Tesla-konflikt eskalerer: Spreder sig til Norge

Gennem det seneste stykke tid har Tesla været i konflikt med den svenske fagforening IF Metall. Fagforeningen ønsker at de ansatte på Teslas værksteder i Sverige skal tegne overenskomst. Det har ført til flere sympatistrejker. Varsler om synpatistrejker er også blevet sendt afsted hos for eksempel 3F Transport i Danmark, og et stort fagforbund i Norge

Derudover har PensionDanmark også valgt at sælge sine aktier i Tesla. Pensionselskabet skulle ifølge mediet Frihedsbrevet have aktier for 400 mio. kr. i Tesla. 

Det kan du læse mere om her