Henter kommentarer

Populære danske aktier er gået markant tilbage: Det her kan du kigge efter for at undgå tab


 

Det har været et hårdt år for de danske aktier – og særligt hårdt for nogle af de seneste års aktiefavoritter. 

Således er de populære selskaber Coloplast, Novozymes, Vestas, Ørsted, Ambu og GN Store Nord alle gået tilbage med mellem 4 og 35 pct. i år indtil videre. 

B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.

Årsagerne kan være mange – dels selskabsspecifikke ting såsom Ørsteds milliardnedskrivninger eller GN Store Nords mistimede kapitalrejsning. Men alligevel mener investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, at der er en fællesnævner – og at det er noget, man som investor skal holde øje med: 

»Fællesnævneren har været, at de her selskaber har været højt prisfastsatte, fordi de har været opfattet som kvalitetsaktier. Og når der så sker det, at prisfastsættelsen kommer under pres, fordi væksten er under pres, så sker der det, at investorerne går. Selvom de stadig er kvalitetsaktier,« siger Per Hansen. 

Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere

Når man snakker om investering i aktier, så går investorerne typisk ud fra to kriterier, fortæller Per Hansen. Forventningerne til indtjeningen i selskabet bag aktien er det ene kriterie. Det næste er prisfastsættelsen. Den har stor betydning for, hvor meget en aktie er værd, forklarer Per Hansen:

»Hvis du for eksempel har en virksomhed, der tjener ti kroner, og de bliver prisfastsat til tyve gange indtjeningen, så er værdien af selskabet 200 kr.,« siger økonomen og fortsætter: 

»Men hvis du så har en virksomhed, der tjener 15 kr., men investorerne er villige til at betale en meget højere pris – for eksempel 30 gange indtjeningen. Jamen så kan du godt se, at selvom indtjeningen kun stiger fra ti til femten kroner, så er den samlede effekt af multipel ekspansion og forventet stigende indtjeningsvækst mere end en fordobling af værdien på selskabet.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Per Hansen mener, at en årsagerne til, at de populære danske selskabers aktiekurs er sivet, skyldes, at selskaberne ikke har kunnet indfri forventningerne – og det har gjort, at de er villige til at betale meget mindre for en bid af selskabet: 

»Investorerne har fundet ud af, at deres case ikke har materialiseret sig. Selskabernes vækstcase har ikke vist sig, og det gør, at de 'kun' er villige til at betale en meget lavere pris for indtjening, end de var for tre år siden,« vurderer økonomen og tilføjer: 

»Hvis du har nogle af de her selskaber, som er meget højt prisfastsat, så er det sindssygt vigtigt, at de leverer en konstant og gerne voksende indtjeningsvækst. Og her ser vi nogen, der ikke har leveret – overhovedet.«

Læs også: Stor fusion i Norge vækker opsigt: 'Bliver det totalt største og dominerende'

En anden mulig årsag til at de populære danske aktier – som alle er at finde i det toneangivende C25-indeks – har klaret sig dårligt, er ifølge Per Hansen, at større udenlandske investorer har solgt ud: 

»Jeg tror, at noget af det vi har set, er, at udenlandske investorer i relativt stort omfang har nedbragt deres andele i de her selskaber. Udlandet er typisk som en ulveflok – de bevæger sig sammen. Når de køber, så køber de sammen og meget – og når de sælger, så sælger de også meget,« siger Per Hansen. 

Han peger på, at udenlandske investorer ingen tilknytning har til Danmark – og at de derfor udelukkende har en interesse i at investere i danske selskaber, hvis de kan lave en god forretning. 

»De er der kun, så længe der er noget at hente,« siger Per Hansen. 

Læs også: Danske Bank: Disse 3 danske aktier ville du nok gerne have haft

Per Hansen peger derfor på et område, som han mener, det er værd at holde øje med, hvis man ønsker at undgå sådanne aktienedture.

»Man skal holde øje med det relative forhold mellem prisfastsættelsen og prisfastsættelsens præmis. Hvis prisfastsættelsen er høj skal, man holde øje med, om væksten er intakt eller, om den er på vej ned. For du kan godt i en længere periode have en høj prisfastsættelse – også selvom væksten ikke helt afspejler det i en længere periode. Særligt hvis det er en aktie, som folk bare gerne vil eje, fordi det er et fuldstændigt fænomenalt og fantastisk selskab på lang sigt,« siger Per Hansen. 

Han tilføjer, at en høj prisfastsættelse nemlig ofte bunder i en stor og kraftig vækstforventning – og at det derfor er et godt sted at holde øje, når der lander regnskaber eller lignende.

»Man skal holde øje med, om væksten og forventningerne til væksten er på vej ned. For hvis det sker varigt – så er der en stor risiko for, at investorerne tager en timeout og går,« fortæller Per Hansen. 

Læs også: Formueekspert: Tag gevinst hjem eller vent? Nogle gange kan det betale sig at vente

Læs også: Danske Bank: Vi har kurs mod drømmescenariet