Henter kommentarer

Ronaldo sagsøgt for reklame for skandaleramt kryptobørs


En af verdenshistoriens bedste fodboldspiller Cristiano Ronaldo har fået et gruppesøgsmål imod sig. 

Det skriver blandt andet BBC, ifølge det norske erhvervsmedie E24.

Baggrunden for søgsmålet er Ronaldos reklame for verdens største kryptohandelsplatform, Binance. 

Ifølge mediet vil anklagerne have en erstatning, der skal være større end én milliard dollar – altså svarende til mere end 6,78 mia. kr. 

Læs også: Bavarian Nordic laver lille kapitalforhøjelse

I november sidste år kunne Ronaldo sammen med kryptobørsen Binance offentliggøre en række såkaldte NFT'er som forestillede fodboldspilleren.

NFT står for non fungible token, og det er et digitalt aktiv. Her har man lagt nogle særlige funktioner ind på et token, som gør det unikt. En NFT kan være et kunstværk, en videofil eller en musik lydfil.

Denne række af NFT'er skulle være en tak til hans fans for deres støtte gennem hele hans karriere. 

Da NFT'erne blev sat til salg i november 2022 kostede det billigste eksemplar 77 dollar. Efter et år var prisen faldet til én dollar. 

Læs også: Nordjysk selskab vil købe egne aktier tilbage 

Dette priskollaps er dog ikke årsagen til søgsmålet. Søgsmålets anklager lyder på, at Ronaldos promovering af kryptobørsen har gjort den mere populær.

»Ronaldo var en central del af Binances øgede popularitet på grund af hans indflydelse med 850 mio. følgere på tværs af sociale medier,« lyder det i søgsmålet. 

Her fremgår det også, at Ronaldo burde opgive, hvor meget han tjente på at promovere kryptobørsen, hvilket han endnu ikke har røbet.

Det amerikanske finanstilsyn, også kendt som SEC, har tidligere udtalt, at kryptovaluta går under kategorien værdipapirer. Kendisser, der promoverer krypto, må dermed følge amerikanske lov. 

Læs også: Gaspriserne stiger efter kolde dage – men lagrene er godt fyldte

»Når kendisser støtter investeringsmuligheder, herunder værdipapirer i krypto, bør investorer være opmærksomme og undersøge, om investeringerne er rigtige for dem. Investorer bør vide, hvorfor kendisser giver disse anbefalinger,« sagde leder af SEC, Gary Gensler.

SEC har tidligere vundet mod Binance i retten. Kryptobørsen og dens tidligere chef, Changpeng Zhao blev dømt til at betale 4,3 mia. dollar til den amerikanske stat for et brud på hvidvaskloven og drift af en uregistreret pengeoverføringsvirksomhed. 

BBC har ikke kunne få en kommentar fra hverken Ronaldo eller Binance. 

Læs også: 'Vild udvikling' og 'hammerpositivt' – stort inflationsfald vækker opsigt

Læs også: Medie: Vestas i ændring – nedlægger stillinger