Henter kommentarer

Sådan anbefaler aktiechefen, at du handler dansk folkeaktie


Aktien er ikke dyr, men selskabet står over for så store vanskeligheder, at aktieanalysechefen har et særligt råd til, hvordan du skal handle Ørsted-aktien nu.

Det er Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, der har set nærmere på den kriseramte, danske energikæmpe. Ørsted er blevet tvunget ud i en redningsplan, fordi selskabet har haft svært ved at tjene penge på de havvindmøllepakker, som Ørsted har specialiseret sig i at opføre og udvikle.

Læs også: Dansk fodboldklub med nye tal: 'Meget tilfredsstillende resultat'

Ørsted er nødt til at bevise, at selskabet kan tjene penge, når de sælger havvindmølleparker, og at Ørsted kan udvikle dem uden skuffelser, lyder det fra aktieanalysechefen.

»Ørsted-aktien er langt fra dyr, hvis alt går planmæssigt. Lige nu betragter vi dog risiciene for flere vanskeligheder som betydelige,« forklarer Jacob Pedersen.

Det sker med afsæt i bankens regnemodeller for, hvor mange penge Ørsted står til at tjene i fremtiden, og hvor meget du lige nu betaler for at få del i selskabets fremtidige indtjening.

»Den nedskalerede vækstplan afværger en aktieemission, men skrotter til gengæld udbyttet og sænker væksthistorien omkring Ørsted,« påpeger Jacob Pedersen.

Den nedskalerede vækstplan betyder ifølge ham, at Ørsted nu kun forventer en årlig vækst i driftsindtjeningen (EBITDA) på cirka 8 pct. frem mod 2030. Det er noget helt andet end de 13-14 pct., som Ørsted tidligere havde stillet aktionærerne i udsigt. 

»Dermed er vækstelementet i høj grad pillet ud af fortællingen omkring Ørsted-aktien, og indtjeningsprognosen er kendt langt ind i fremtiden. Samtidig må udbyttehungrende forsyningsaktie-investorer kigge langt efter udbytter før i 2027,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Bavarian Nordic overrasker med 'bedste økonomiske resultater nogensinde' 

Ørsteds situation står i skarp kontrast til tiden under coronakrisen, hvor grønne aktier blev sendt mod månen, da renterne raslede ned, og vækstselskaberne havde kronede dage. Det var en tid, hvor selskaber som Vestas og Ørsted var konger på den danske fondsbørs.

Men du risikerer, at dine aktier bliver sendt ud i giftige kursfald, hvis ikke Ørsted formår at leve op til investorernes håb, forklarer han.

»Det er op til Ørsted at overbevise de skeptiske investorer om kvaliteterne i den næste periode, hvor skuffelser kan blive straffet hårdt kursmæssigt,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Sydbank har en hold-anbefaling på Ørsted-aktien. Det dækker over, at du holder fingeren fra handelsknappen – både hvis du allerede har aktien, men også hvis du overvejer at købe den.

Det fremgår af Sydbanks hjemmeside, at banken har en hold-anbefaling på Ørsted-aktien.

Læs også: Ikonisk racerbil skal køre med dansk logo 

Læs også: Danskers kriseramte selskab truet med afnotering