Henter kommentarer

Særlig investorkonto hitter blandt unge


Aktiesparekontoen er et relativt nyt tiltag, og det er især unge, der har taget i mod opsparingsformen.

Nye tal fra Finans Danmark viser nemlig, at hver fjerde aktiesparekonto ejes af en ung mellem 18 og 29 år. Til sammenligning fylder aldersgruppen kun 15 pct. af danske investorer bredt set.

Hos Finans Danmark er man begejstret over, at opsparingsformen vinder indpas hos unge investorer. Det påpeger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark:

»De mange unge brugere af aktiesparekontoen afspejler, at ordningens simple skatteregler er attraktive – og måske især attraktive for nye og mindre erfarne investorer,« siger hun.

Aktiesparekontoen blev sendt i luften i 2019 i et forsøg på at styrke den danske investorkultur. Kontoen har nemlig en lavere skattesats på aktiegevinster.

Man betaler således 17 pct. i lagerskat af sit afkast på aktiesparekontoen, mens man på almindelig aktieindkomst betaler enten 27 eller 42 pct. i skat.

Kontoen har et loft, så hver dansker maksimalt kan sætte 106.600 kroner ind på kontoen.

Mens aktiesparekontoen vinder frem blandt de unge, så er de ældre aldersgrupper mere lunkne overfor ordningen.

Ifølge Birgitte Søgaard Holm kan det hænge sammen med, at de ældre snarere bruger af deres formue end at opspare den – ligesom at mange ældre har flere penge at investere end blot 106.600 kroner.

»Hvis vi skal have flere med på vognen og have udbredt ordningen yderligere, herunder blandt de ældre aldersgrupper, vil det være oplagt at gøre aktiesparekontoen mere attraktiv ved at fordoble indskudsloftet, ligesom det oprindeligt var hensigten, da man indførte ordningen,« siger direktøren.

Ved udgangen af 2022 havde 292.000 danskere en aktiesparekonto. 67.000 af dem var mellem 18-29 år.

Læs også: Sure miner på Oslo-børsen: Aktie falder 65 procent

Læs også: Kapitalforvalter om meget billig aktie: Interessant case trods katastrofal beslutning