Henter kommentarer

SAS-aktien stiger: Sådan bliver SAS påvirket af Norwegians krise


 

Alt imens luftfartsselskabet Norwegian falder mod bunden, stiger SAS-aktien for anden dag i træk. Det sker, efter at Norwegian har søgt konkursbeskyttelse i Irland. Selskabet er dog stadig konkurstruet, vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank - og det kan få indflydelse på SAS.

»En Norwegian-konkurs vil åbne en spilleplade for SAS på langdistanceruter. Jeg tror ikke, at der kommer andre, der vil flyve langdistance direkte ud af Norden,« siger Jacob Pedersen.

Det ville være et lille plus for SAS, omend markedet vil være amputeret af coronakrisen, påpeger han. Omvendt ser det ud på markedet for mellemdistance-ruter, hvor konkurrencen kan tiltage som følge af Norwegians skrantende tilstand.

»Alle står klar med fly uden ruter i Europa. Små 20 pct. af det nordiske marked bliver pludseligt tilgængeligt for dem, der har lyst, hvis Norwegian går konkurs. Jeg tror, at vi vil se, at mange vil skubbe fly i den retning,« siger Jacob Pedersen og nævner det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air.

»Vi har allerede set Wizz Air har gjort sig til og har startet op i Norge. Det tror jeg vi vil komme til at se mere af. Konkurrencebilledet bliver mere mudret,« tilføjer han.

I videoen ovenfor ses det, hvordan markedsværdien for SAS og Norwegian udvikler sig over tid. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Fornyet tiltro til SAS

SAS-aktien stiger 3 pct. torsdag formiddag, mens aktien onsdag var oppe med 5 pct. Selvom aktionærerne tilsyneladende har fornyet tiltro til SAS, har gårsdagens udmelding fra Norwegian i det store hele ikke gjort nogen forskel for SAS ifølge analytikeren.

»Vi vidste godt i forvejen, at konkurs i Norwegian kunne blive et udfald. På den måde er der ingen forskel for SAS i dag i forhold til i forgårs,« siger Jacob Pedersen.

Den norske regering afviste i sidste uge at støtte Norwegian under coronakrisen. I stedet forsøger det gældsplagede selskab nu at sikre sin fremtid gennem en rekonstruktion, hvor bl.a. flådestørrelsen skal tilpasses. Processen ventes at tage op mod fem måneder ifølge Norwegian selv.

Læs også: Norwegian-aktien falder tungt efter drama

Læs også: Nordnet: SAS-aktien kan gå mod lysere tider