Henter kommentarer

Saxo Bank: Europas aktiemarked er brækket over i to


2022 har været en hård omgang for de europæiske aktier, der er faldet med 12,1 procent.

Dog har det været hårdere for nogle aktier end andre.

For de europæiske aktier er nemlig blevet splittet op i to, lyder det fra aktiestrategichef i Saxo Bank, Peter Garnry.

På den ene side er blandt andet energisektoren, som er oppe med 35,5 procent i år.

»Det europæiske aktiemarked er tungt på dagligvare- og sundhedsaktier, som også har klaret sig godt. På trods af, at nogle forsyningsselskaber har fået kastet en redningsplanke af de europæiske regeringer, har den overordnede forsyningssektor holdt sig godt grundet deres defensive kvaliteter,« udtaler han.

Læs også: Lille dansk selskab kåret som årets vækstvirksomhed

På den anden side finder man ejendoms-, IT- og forbrugeraktier.

»Den reelle skade i år har været i fast ejendom, da renterne er steget kraftigt, hvilket har presset boliglånsomkostningerne op. Ganske forbløffende er den europæiske ejendomssektor nu faldet med 24 procent i løbet af de sidste 5 år, hvilket giver ingen indtægt for sine investorer. Med de finansielle betingelser, der skal strammes betydeligt for at køle inflationen ned, vil sektoren sandsynligvis få mere modvind,« udtaler Peter Garnry.

»IT-sektoren er fortsat rentefølsom gennem højere obligationsrenter, og aktiekursfaldene har presset driftsomkostningerne i takt med, at værdien af ​​medarbejdere er faldet. Endelig er forbrugssektoren hårdt ramt af de høje leveomkostninger og historisk høje energiomkostninger.«

Saxo Bank anbefaler investorer at sætte sine penge i defensive aktier med høj kvalitet med begrundelsen, at de vil blive tvunget til at tære mindre på deres driftsmarginer end de svagere aktører i de forskellige brancher.

Læs også: Børshus om Coloplast: Derfor er det et godt køb

Læs også: Rentebombe i vente? Forudser stød til aktierne