Henter kommentarer

Saxo Bank om dansk folkeaktie: Det er et lys i mørket


Vestas stråler som et lys i mørket.

Det vurderer Saxo Banks investeringsstrateg, Oskar Barner Bernhardtsen, om den danske vindmøllemastodont, efter Vestas har fremlagt friske regnskabstal.

Vestas slog forventningerne på både top- og bundlinjen. Vestas opjusterer samtidig omsætningsforventningerne for hele 2023 til 14,5-15,5 mia. euro.

For ham at se er Vestas’ regnskab et »lettelsens« regnskab.

»Vejen til profitabilitet i kerneforretningen [er] bestemt inden for rækkevidde,« lyder det i en kommentar fra Oskar Barner Bernhardtsen.

I strategens optik ser Vestas ordrebog »god og solid« ud. Vestas eksponering mod vindmøller på land - kontra havvindmøller - mindsker risikoen for uforudsete negative overraskelser, vurderer Oskar Barner Bernhardtsen. 

Men Vestas-aktionærerne skal stadig slå koldt vand i blodet, understreger han: 

»De frie pengestrømme og gælden sammenlignet med indtjeningen er [...] fortsat et problem.«

Vestas bør arbejde på at sænke sin gæld i takt med, at Vestas bliver bedre til at tjene penge på at bygge vindmøller. Det vil gøre Vestas gæld i forhold til indtjeningen mere spiselig, lyder vurderingen fra Oskar Barner Bernhardtsen.

Vestas er lige nu »langt fra deres eget mål omkring deres gæld sammenlignet med deres indtjening før skat, renter og afskrivninger.« 

»Vestas [har] været i en værre gældssituation i starten af året, men regnskabet i dag bekræfter, at Vestas stadig er et stykke vej til at nå deres gældsmål på trods af en lille bedring i gælds-indtjeningsforholdet drevet af et bedre indtjeningsresultat sammenlignet med tidligere kvartaler, bemærker Oskar Barner Bernhardtsen.

»Regnskabet i dag kan dog bestemt betragtes som et håb for den grønne omstilling i en svær tid for det 'grønne',« understreger Saxo Bank-strategen.

Vestas' regnskab adskiller sig fra mange andre grønne virksomheders regnskab, fordi Vestas undgår at komme med negative overraskelser, påpgeger han.

»Tværtimod giver regnskabet i dag mere visibilitet i Vestas’ forretning, og de mere præcise forventninger, der er marginalt mere positive end tidligere, er noget, som få havde ventet efter mange dårlige nyheder fra b.la. Ørsted og andre virksomheder i den grønne sektor.«

Men selv om markedet belønner Vestas-aktien med en stigning på 7 pct., så er Vestas traditionelle vindmølleforretning stadig udfordret.

 Vestas producerer og sælger vindmøller, men en del af det danske selskabs forretning består også i at vedligeholde dem.

Vestas tjener lige nu ikke penge på at sælge vindmøller. Vestas overskudsgrad (EBIT-marginen) i vindmølleforretningen er negativ, mens Vestas tjener penge på serviceringen af vindmøller.

»Her er EBIT-marginen positiv og omsætningen stabilt voksende. Dog har EBIT marginen været faldende det seneste år, hvilket kan være drevet af generelt højere omkostninger for Vestas ved at vedligeholde deres serviceringsaftaler,« forklarer han.