Henter kommentarer

Se listen: De 10 billigste danske aktier


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor. Her er spørgsmålet ‘Hvad er P/E-værdi?’
Vis mere

En af Danmarks allerstørste aktier er også en af de billigste - i hvert fald målt på nøgletallet P/E-værdi.

Den billigste er Mærsk-aktien, hvilket ses af listen nedenfor. Det viser en opgørelse over C25-aktierne, som Euroinvestor har lavet på baggrund af data fra Bloomberg. Med til historien hører, at Mærsk har oplevet, store udsving i indtjeningen de seneste kvartaler, og at ekstraordinær høj indtjening eksempelvis gør P/E-værdien lav.

Tommelfingerreglen er dog, at P/E-værdien ikke kan stå alene, når man skal vurdere, om en aktie er en god investering. Det giver samtidig typisk mest mening at bruge værktøjet til at sammenligne selskaber inden for samme branche, fordi de må forventes at operere under samme vilkår, eksempelvis i forhold til om vi befinder os i et opsving i økonomien eller i et lavrente miljø.

Når det alligevel er interessant at se på, hvor dyre selskaberne er, så skyldes det, at det giver et indblik i, hvilke dele af aktiemarkedet, som investorerne har de største forventninger til. Høje P/E afspejler på sin vis, hvor der kan være en særlig risiko for, at selskabet kan skuffe markedet, hvis selskabet ikke leverer på indtjeningen.

Lave P/E-tal kan indikere, at aktien ganske enkel er billig prisfastsat, at investorerne ikke har fået øjnene op for aktien, eller at markedet tvivler på, at selskabet går en lys fremtid i møde.

Nedenfor kan du se de 10 billigste C25-selskaber målt på P/E-værdien:

10) Vestas: P/E 36

9) Novo Nordisk: P/E 34

8) Royal Unibrew: P/E 32

7) Pandora: P/E 30

6) Carlsberg: P/E 27

5) Ørsted: P/E 22

4) Tryg: P/E 22

3) Lundbeck: P/E 18

2) Danske Bank: P/E 11

1) Mærsk: P/E 7

Den gennemsnitlige P/E-værdi for C25-indekset er 26, mens P/E-værdien til sammenligning ligger på 16 for det svenske OMX30-indeks.

Selskaberne i det tyske DAX-indeks har en gennemsnitlig P/E-værdi på 18, mens det tilsvarende tal for det brede, amerikanske S&P 500-indeks er 27.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Se listen: Så store er de danske aktiekæmper

Læs også: Lars Tvede: 'Jeg har købt ting, der er vanvittigt upopulære'