Seniorstrateg: Boblen er ikke i aktier, men den er i renterne


A view of Canal Street amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in New Orleans, Louisiana, U.S. March 25, 2020.
A view of Canal Street amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in New Orleans, Louisiana, U.S. March 25, 2020. Foto: JONATHAN BACHMAN
Vis mere

De amerikanske renter faldt fredag, da investorerne søgte ly for de nedslående økonomiske udsigter i obligationernes sikre renter. Nyheden om, at USA nu har flest smittede med coronavirus i verden var med til at skabe en negativ stemning, og investorerne havde allerede indregnet den enorme hjælpepakke, som ellers endelig fredag blev godkendt i USA's kongres.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt med 16 basispoint til 0,69 pct. fredag, hvilket var 4 point færre, end da handlerne i Danmark slukkede skærmene på hjemmekontoret.

Gennem fredagen var renten oppe i 0,85 pct. og nede i 0,68 pct., og siden sidste fredag er den tiårige rente bakket med 16 point fra 0,85 pct,

Renten på den toneangivende toårige amerikanske statsobligation gik samtidig ned med 6 basispunkter til 0,24 pct. Det er meget tæt på det laveste niveau nogensinde i 0,23 pct. og kan signalere, at markedet begynder at tro på en negativ centralbankrente i USA, hvilket rentefuturerne da også indikerer. Federal Reserve har allerede sænket sin toneangivende rente til nul under coronakrisen, og så sent som torsdag indikerede Jerome Powell, centralbankens foramdn, at der fortsat er "rum" til at arbejde med pengepolitikken.

- Nu har vi haft bevægelser den anden vej. Investorerne har købt ind på, at det vil komme til at gå bedre, men nu skulle markedet lige have en tænkepause, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Ugen bød på store aktiestigninger, hvor Dow Jones-indekset fra mandag aften til torsdag aften steg med 21,3 pct. og dermed reelt indledte et nyt bullmarked - teknisk set.

- Der er stadig masser af ubekendte, så det er helt naturligt – efter et monster rebound – at investorerne stopper lidt op. Det er samtidig en fredag inden en weekend, hvor vi kan få mange dårlige nyheder ud af USA, så er det fair at købe lidt beskyttelse i renterne.

At den tiårige rente er faldet henover ugen, mens aktierne er gået op, er et atypisk billede, da renter og aktier de fleste dage bevæger sig samme vej som et udtryk for forventningerne til økonomien.

Set henover hele sidste uge flyttede den tiårige rente sig dog også kun meget lidt i forhold til fald i aktierne på 15 pct., men blandt andet to dage med meget store rentestigninger, fordi investorerne jagtede kontanter og ikke renteafkast, sørgede for mindre udsving henover ugen.

- Boblen er ikke i aktier, men den er i renterne. Vi har set, at investorerne har jagtet afkast på renter, som ellers er sikre, og som pludseligt er blevet illikvide. Volatiliteten stiger pludselig, investorer får margin call, og så skal de hurtigt ud, forklarer Lars Skovgaard Andersen, der peger på, at netop kreditmarkedet er det område, der skal styr på, før finansmarkederne igen falder mere til ro.

/ritzau/FINANS