Henter kommentarer

Skal du frygte coronasmitte via kontanter? Få svaret her


Måske har du undgået at betale med kontanter siden corona for alvor lagde verden ned i 2020 af frygt for at risikere at blive smittet via pengesedler og mønter.

Hvis det er tilfældet, er der ingen grund til bekymring. Der er nemlig minimal risiko for, at coronavirus spredes via kontanter. Det konkluderer en ny undersøgelse Den Europæiske Centralbank, ECB, står bag i samarbejde med det tyske universitet Ruhr-Universität Bochum.

Undersøgelsen af smitsomheden fra kontanter blev foretaget på 10 eurosedler og 10 cent-mønter og i almindelig indeklima.

»Vores undersøgelser konkluderer, at overførslen af virus fra kontanter er næsten ikke-eksisterende. Dette kan skyldes 10 eurosedlens porøsitet samt tilstedeværelsen af kobber i 10 cent-møntens møntlegering og overfladedesign,« skriver banken blandt andet.

Undersøgelsen konkluderer også, at virus sagtens kan overleve på kontanter i flere dage, men på meget »lave niveauer«.

»Selvom virus kan overleve på overflader i et bestemt tidsrum, skal virus først overføres til menneskelig hud (hænder) og derefter overføres fra hænder til slimhinder.«

Kontanter i krisetider

Under krisetider hamstrer folk typisk kontanter, og det gjorde sig også gældende under coronakrisen. Ifølge Nationalbanken steg mængden af kontanter i omløb herhjemme med næsten 8 pct. i perioden januar til juni 2020, og det var på trods af, at store dele af samfundet var lukket ned i størstedelen af perioden.

Det samme viser også den nye undersøgelse fra ECB.

»Efterspørgslen efter kontanter under covid 19-pandemien var ekstraordinær sammenlignet med året før krisen. Imidlertid blev kontantbetalinger reduceret – dels på grund af frygt for smitte via kontanter, som sandsynligvis blev forstærket af mediehistorier og anbefalinger fra offentlige myndigheder.«

Læs også: Kapitalforvalter efter stærkt DSV-regnskab: »Det bør give medvind til aktien«

Læs også: Et møde på den anden side af Atlanten gavner danske boligkøbere