Henter kommentarer

Skandaleramt biotekselskab med dansk rigmand i spidsen savet ned efter kritisk rapport


Det amerikanske biotekselskab Renovaro Biosciences, der har den danske rigmand og tidligere Pandora-medejer Rene Sindlev som bestyrelsesformand, blev tirsdag savet godt og grundigt over på børsen i USA.

Renovaro Bioscienses-aktien faldt med hele 42,7 pct. i tirsdagens børshandel. 

Det sker, efter den amerikanske hedgefond Hindenburg Research har udsendt en ny rapport om selskabet, samt meddelt at man har indtaget en short-position i aktien. Det vil sige, at Hindenburg spekulerer i, at kunne tjene penge på at aktien vil falde. 

Renovaro Biosciences, der blev børsnoteret i 2018 under det tidligere navn Enochian BioSciences, har været skandaleombrust gennem de seneste år. Det skyldes blandt andet, at selskabets medstifter og en af de største investorer, Serhat Gumrucku, i 2022 blev anholdt og sigtet for at have bestilt et lejemord, der skulle være foregået i 2018. 

Han skulle ligeledes have forfalsket sine akademiske præstationer, skriver Hindenburg, ligesom hedgefonden bemærker, at Enochian Biosciences i 2022 meddelte, at Gumrucku havde forfalsket forskningsdata. 

Før anholdelsen havde ledelsen i biotekselskabet ellers udråbt den tyrkiske medstifter som et »geni«. 

Hedgefonden Hindenburg Research udgav kort efter Gumruckus anholdelse i 2022 sin første kritiske rapport om selskabet

Den nye rapport, som er udgivet tirsdag, handler i grove træk om Renovaro Biosciences fusion med selskabet GEDi Cube, der beskæftiger sig med AI, kunstig intelligens, indenfor medicinsk teknologi. 

Hedgefonden skriver kritisk omkring fusionsprocessen, hvor det af rapporten blandt andet fremgår, at GEDi Cube på tidspunktet for fusionen var et selskab uden »operationel historik, intet produkt, ingen omsætning og stortset ingen aktiver«. 

Renovaro-aktien steg med knap 83 pct. på nyheden om fusionen. 

Men Hindenburg mener, at Renovaro efterfølgende har spundet guld på opkøbet på børsen, blandt andet på grund af det personel, der fulgte med i handlen. Heriblandt den tidligere topchef i GEDi Cube, Craig Rhodes, der har en fortid i Intel og Nvidia, samt GEDis chief medical officer Lester Russel. 

Begge ansatte har ifølge Hindeburg forladt selskabet i december 2023, uden investorerne har fået noget at vide om det. Samtidig har Renovaro ifølge Hindenburg beskrevet, at GEDi har et strategisk partnerskab med giganten chipgiganten Nvidia, som er markedsledende indenfor AI. Hindenburg hævder dog, at partnerskabet er et gratis virksomhedsprogram med mere end 17.000 deltagere. 

Læs også: Sidst mistede aktionærerne 150 milliarder i børsværdi: Nu står nyt selskab for skud

Opsummeret mener hedgefonden ikke, at der er stor værdi for investorerne at hente i Renovaro Biosciences: 

»Hvis din virksomheds medstifter og centrale forsker viser sig at være en svindler og tryllekunstner, som (angiveligt) har begået mord og forfalsket videnskabelige data, kan du ikke bare ændre dit virksomhedsnavn og skifte fokus til kunstig intelligens og håbe, at ingen bemærker det,« konkluderer Hindenburg i rapporten. 

Historien om Serhat Gumrucku er blevet beskrevet i flere medier og podcast. Blandt andet har danske Frihedsbrevet beskrevet sagen i podcast-serien Doctor No, ligesom den amerikanske podcast Blood Money også har beskæftiget sig med sagen. 

Renovaro Bioscience har ikke kommenteret på rapporten fra Hindenburg Research endnu. 

Du kan læse hele rapporten fra hedgefonden her

Læs også: Sony lander bedre end ventet