Henter kommentarer

Sportsøkonom om Brøndby: »Det er hysteri«


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor
Vis mere

Aktien i Brøndby drøner i vejret, at efter Vestegnsklubben i går sejrede 2-1 over aarhusianske AGF i superligaen.

Kort efter dagens handel blev skudt i gang, lagde aktien ud med at stige til vejrs med mere end 43 pct. Fredag formiddag er aktien oppe med godt og vel 30 pct.

Spørger man sportsøkonom samt partner og driftsdirektør i Deloitte, Jesper Jørgensen, er kurseksplosionen udtryk for hysteri.

»Det er helt normal hysteri, det der sker,« siger han til Euroinvestor.

Han forventer, at euforien om aktien langsomt vil falde igen. Fodboldaktier følger nemlig ikke markedet på samme måde, som andre aktier, der bliver påvirket af nyheder om rentestigninger, inflation og hvordan den økonomiske fremtid ser ud.

»Fodboldaktier følger typisk det sportslige, det er set før. Det er normalt, at når en klub vinder, så går kursen op, og når en klub taber, går kursen ned,« siger Jesper Jørgensen og tilføjer, at der ikke er mange aktier i omløb i de danske fodboldklubber. Derfor skal der heller ikke meget til, at kursen bevæger sig.

Læs også: Rygterne svirrer om dansk aktiedarling: 'Det er en mulighed, som nok kun opstår hvert 20. år'

Der er en runde tilbage af mesterskabsspillet på mandag, og her tager Brøndby imod FC Nordsjælland, FCM får besøg af AGF, mens FCK skal en tur til Randers.

Som bekendt er der mere på spil end blot æren ved at være Danmarksmester i fodbold. Kun de danske mestre får nemlig adgang til kvalifikationskampe til fodboldboldens forjættede land: Champions League. Hvis de danske mestre herefter når videre til gruppespiller i Champions League bliver der for alvor lukket op for pengeregnen.

Jesper Jørgensen vurderer umiddelbart, at gruppespillet vil udløse et større to-cifret millionbeløb. Den samlede gevinst - udover det direkte honorar fra UEFA - er dog usikkert og afhænger af mersalg af spillertrøjer, tilskuerantal, sponsorer og billetpriser.

Læs også: Dansk value-investor har spottet 2 mulige aktieguldfugle

For en dansk anslår iagttagere, at der minimum er tale om 50 mio. kr, hvilket er som forskellen på nat og dag for dansk klubfodbold.

Brøndby har i en årrække været ramt af økonomisk mismod. Brøndby kom blandt andet ud af 2020 med et underskud på 25,85 mio. kr.

Skulle det glippe med Champions League er de danske mestre - hvem det så end bliver - dog sikret en billet UEFA's anden store europæiske turnering, nemlig Europa League, hvor indtægterne dog er noget mindre end i Champions League.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

»Det positive er, at hvis de vinder mesterskabet, er de sikret et spil i Europa League. Det kan give dem store indtægter for næste sæson, så det er et godt økonomisk boost for en klub, der har været i underskud,« lyder det fra Jesper Jørgensen.

Ifølge Mediawatch fortalte UEFA forud for sæsonen 2019/20, at der skulle uddeles 1,95 mia. euro svarende til knap 14,5 mia. kr. til deltagerne i Champions League. Pengene, som UEFA deler ud til klubberne, kommer fra især salg af tv-rettigheder og sponsorater.

Det er ikke kun i dag fredag, kursen i Brøndby har taget et stort nøk op. Tordag lukkede aktien med en stigning på 9 pct. til en pris 0,75 kr. I dag skal man af med næsten 1 kr. for at blive aktionær i fodboldklubben.

Læs også: Amerikansk kapitalforvalter: Du bør købe aktier som en businessman

Læs også: Kryptobølgen raser – disse 18 aktier kan få dig med