Henter kommentarer

Stigninger i sigte: Her er det finansielle overblik mandag


 

Der hersker en blandet stemning på de finansielle markeder her til morgen.

Vi går dog ind i en uge, efter en weekend, hvor amerikanske politikere afværgede en nedlukning. Det skete, da de blev enige om en forlængelse af USA's statsbudget i 45 dage. Det bidrager det den positive stemning og giver aktielettelse. 

Det er status forud for en uge, der byder på lidt af hvert.

I løbet af ugen ventes der nyt i budkrigen om det kriseramte flyselskab SAS, ligesom vi mandag kan se frem til nyt fra elbilproducenten Tesla om, hvor mange biler de har produceret.

Torsdag afholder den danske smykkegigant Pandora kapitalmarkedsdag, hvor smykkeproducenten vil opdatere sin strategi.

Frem mod fredag får vi en række tal, der fortæller lidt om udviklingen på det amerikanske jobmarked. Det er opvarmning, inden vi i slutningen af ugen med kongetallet får den amerikanske arbejdsmarkedsrapport. Den giver et billede af, hvordan det går på det amerikanske arbejdsmarkedet. Udviklingen følges nøje af investorer, analytikere og økonomer, fordi det kan give et fingerpeg om, hvad centralbankerne gør med renten.

Vi begynder dog det finansielle overblik i Asien, hvor børshandlen lige nu er i gang.

Investorerne køber op i japanske aktier. Aktierne stiger 1,4 pct., når man kigger på det brede, toneangivende Nikkei 225-indeks. 

»Stemningen på især de japanske markeder er positiv her til morgen og det skyldes bl.a. en meget svag yen, som forbedrer konkurrenceevnen for de japanske virksomheder,« påpeger Nordea i en kommentar.

Der er helligdag i Kina, hvor de afholder den såkaldte Golden Week. Der er derfor børsluk for de kinesiske fastlandsbørser hele ugen. Hongkong-børsen er lukket mandag, men åbent resten af ugen.

Europæiske aktier står til en svag stigning i børsåbningen, når aktiehandlen herhjemme skydes i gang om få timer. Det viser futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder, står til at stige 0,2 pct.

Amerikanske aktier står til at stige, når børshandlen bliver skudt i gang. Futures for S&P 500, Nasdaq og Dow Jones peger alle på en grøn åbning, når handlen begynder kl 15.30 dansk tid.

Olieprisen stiger her til morgen. Prisen på det sorte guld er faldet lidt tilbage fra dens seneste top. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster nu knap næsten 91 dollar, mens den europæiske Brent-olie koster over 92 dollar.

Prisen på olie følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis olieprisen stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen falder også en smule. Det gyldne metal handles nu til 1.843 dollar pr. ounce.

Kryptovalutaen bitcoin er steget pænt de seneste timer. Den digitale mønt er steget 3,8 pct. det seneste døgn, og den digitale mønt koster nu 28.132 dollar.