Henter kommentarer

Storbank advarer: Hvor længe kan det her blive ved?


Aktiemarkedet buldrer derud af, og det sker med en euforisk stemning, hvis lige ikke har været set i 12 år.

Det er budskabet fra den amerikanske investeringsbank Citi, der dog er tvivlende over for, hvor længe det kan fortsætte. Her hæfter man sig ved, at 8 ud af 18 mulige advarselslamper blinker i bankens såkaldte bear marked-model. Det skriver Børsen. Modellen skal give et bud på, om vi står over for et større aktiefald, eller noget, der i højere grad skal opfattes som en købsmulighed i markedet.

»Der er stor uoverensstemmelse mellem status i den globale økonomi og status på aktiemarkedet. Det skal man selvfølgelig forstå naturen af, men forskellene er ved at være så store, at vi stiller spørgsmål ved, hvor længe det fortsætter,« lyder det fra bankens cheføkonom, Catherine L. Mann, ifølge Børsen.

Se listen: 30 spændende grønne aktier

Hos investeringsbanken Goldman Sachs medgiver man, ifølge Bloomberg, at visse dele af markedet viser tegn på at være kommet for højt op. Det bør dog ikke ramme den bredere del af markedet, lyder det fra storbanken.

Banken peger selv på, at eksplosionen i antallet af såkaldte SPAC – Special Purpose Acquisition Company – er et tegn på dette. Et andet eksempel er, at der også er sket en markant stigning i handlen med aktier med negativ indtjening. Den er med bankens ord nået en »historisk ekstrem.«

»Lommer i markedet har for nylig demonstreret en investoradfærd, der stemmer overens med boble-lignende stemning,« lyder det fra Goldman Sachs strateger med David Kostin i spidsen. Her tilføjer man, at disse (lommerne, red.) »dog udgør en lav systemisk risiko for det bredere marked i betragtning af deres beskedne andel af markedsværdi«.

Læs også: Saxo Bank forudser dette scenarie: Har udpeget 40 aktier, der matcher det

Læs også: Aktiemarkedet kan fordobles to gange inden 2040