Henter kommentarer

Storbank afviser aktiefrygt


 
Hvad er aktiv og passiv investering?
Vis mere

Deutsche Bank frygter modsat en lang række andre eksperter ikke for et pres på de amerikanske aktier, efter at gældsloftet i USA er blevet suspenderet.

Det skriver Bloomberg News.

Den føderale regering ramte i januar gældsloftet på 31.400 mia. dollar, og i perioden siden har finansministeriet ikke kunnet øge statsgælden for at betale de tiltagende udgifter, men har måttet helt ud i krogene for at finde penge til at betale alle regninger.

Læs også: Hedgefond på spil igen: Selskab halveret efter spekulationer

Den udfordring er endelig blevet løst, da politikerne i Washington i sidste uge suspenderede gældsloftet frem til udgangen af 2024.

Det betyder imidlertid også, at finansministeriet nu ventes at støvsuge de finansielle markeder for mere likviditet og potentielt derfor lægge pres på aktierne, efter, har flere peget på, at finansministeriets tilbageholdenhed over for nyudstedelser den senere tid omvendt har øget likviditeten.

Læs også: Hvor skal Novo-aktien hen? Her er 5 scenarier for dine Novo-aktier

Derfor kan der nu være udsigt til en vending i pengestrømmene på markederne til skade for efterspørgslen på aktier.

Hos Deutsche Bank mener strategerne Parag Thatte og Steven Zeng, at udviklingen i aktiemarkedet de senere år ikke skyldes likviditeten, men derimod mere fundamentale forhold så som indtjeningerne og den makroøkonomiske udvikling, og derfor afviser de et pres på aktierne af den grund lige nu.

»Hele ideen om, at det er likviditet, som holder markedet op, holder ikke,« siger Parag Thatte til Bloomberg News.

Læs også: Storbank ser positivt signal i investorers aktiesalg

Det amerikanske finansministeriums pengekasse sluttede da også maj, torsdag, med en samlet beholdning på 22,89 mia. dollar, viste data fra ministeriet fredag, og dermed endte pengekassen sidste måned i det laveste niveau siden oktober 2015.

Finansministeriet havde sidste torsdag også kun 33 mia. dollar tilbage af de "ekstraordinære midler" på 337 mia. dollar, som det siden januar har fundet frem.

Læs også: Aktiechef om Novo Nordisk: 'Der vil altid være støj i aktier'

Nu er den amerikanske regering gået i gang med at fylde pengekassen op via udstedelse af statsobligationer, og det vil alt andet lige i den kommende periode trække relativt mere likviditet ud af finansmarkederne, når investorerne køber obligationerne.

Det ventes, at finansministeriet ganske hurtigt vil rejse op mod 500 mia. dollar og efter tre måneder, at den generelle konto i ministeriet vil have en balance på 600 mia. dollar.

Tirsdag annoncerede finansministeriet i USA, at det ville sælge nye obligationer for yderligere 42 mia. dollar end ellers planlagt i denne uge. Der er samlet tale om, at obligationer med løbetid på fire uger, otte uger og 17 uger for samlet set 156 mia. dollar.

Læs også: Børshus om amerikansk gigant: Aktien er mere værd

Læs også: Kendt investor: Det her selskab kan blive 'ultrabilligt' om et par år

.\˙ MarketWire