Henter kommentarer

Storbank forudser massive aktiestigninger


Vi kan stå over for aktiestigninger, der er langt kraftigere end den børsfest, som vi oplevede omkring årsskiftet.

Det vurderer storbanken Morgan Stanley i en ny analyse. Her ser banken for sig, at vi står over for et såkaldt 'Santa Claus 2.0', hvilket refererer til en efterfølger til stigningerne på aktiemarkedet omkring jul. 'Santa Claus 2.0' indebærer en fortsættelse af de sæsonbestemte stigninger, som typisk ses i slutningen af året, men i en endnu kraftigere form. Det første 'Santa Claus'-rally skete omkring jul og nytår, hvor aktiemarkedet ofte oplever en opadgående tendens på grund af optimisme og øget handelsaktivitet.

Læs også: Investor: Jeg ville investerer 100.000 kr. i denne danske aktie

Morgan Stanley hæfter sig ved, at vi i midten af 1990'erne oplevede lignende markante stigninger på aktiemarkedet, hvor stigningerne, som man så omkring jul, blev afløst af endnu større stigninger i det nye år. I denne periode skete der også et skifte i rentepolitikken hos den amerikanske centralbank, hvilket spillede en afgørende rolle. Centralbankens beslutninger om renteniveauer kan have stor indflydelse på markedet, da lavere renter gør det billigere at låne penge, hvilket kan stimulere økonomisk aktivitet og investeringer. Morgan Stanley ser paralleller til nutidens økonomiske klima, hvor ændringer i rentepolitikken igen kan føre til markante aktiestigninger:

»Santa Claus'-rallyet fra slutningen af 2023 - domineret af rentefølsomme aktier - er tilbage. 'Santa Claus 2.0' kan blive større end 1.0 og drive taktiske, men kraftfulde aktiestigninger i rentefølsomme aktier.«

Omny Studio Clip

Ambu, AI og meme stocks

Læs også: Nordnet om memeaktie-comeback: Det er de gamle kendinge

Onsdagens inflationstal fra USA kan derfor blive en katalysator for, hvorvidt vi står over for aktiestigninger, mener banken. Inflationstallet er vigtigt, da det giver en indikation af prisudviklingen i økonomien. Høje inflationstal kan presse centralbanken til at hæve renterne for at køle økonomien ned, mens lave inflationstal kan give mulighed for lavere renter, hvilket er positivt for aktiemarkedet.

Det er dog ikke kun Morgan Stanley, der mener, at aktieudsigterne ser lyse ud.

Det samme gør man hos Danske Bank, fortæller investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen. Han understreger, at han ikke ved, om storbanken har ret i sin forudsigelse, men det ændrer ikke på, at Danske Bank lige nu anbefaler, at man har flere aktier i porteføljen end normalt. Danske Bank baserer deres anbefaling på den nuværende økonomiske udvikling, som ser bedre ud end frygtet. Økonomiske indikatorer viser vækst og robusthed, hvilket typisk er positivt for aktiemarkedet.

»Der er jo en risiko ved at gå glip af en optur,« udtaler strategen og tilføjer:

»Vi anbefaler, at man har ekstra mange råvareaktier og industriaktier.«

Økonomien udvikler sig nemlig langt bedre end frygtet, og råvareaktier og industriaktier vinder typisk på et opsving i økonomien. Råvareaktier drager fordel af stigende råvarepriser, som ofte følger med økonomisk vækst, mens industriaktier nyder godt af øget efterspørgsel på grund af stigende produktion og investeringer. 

Det er en del af aktiemarkedet, hvor vi finder selskaber som BHP, Rio Tinto og Anglo-American samt Schneider Electric, Siemens, ABB og Metso, der alle kan drage fordel af en økonomisk optur.

Læs også: Aktiechef rykker rundt på porteføljen - satser på kursstigninger om få måneder

Læs også: Analysehus har set på to aktier - anbefaler ikke længere at købe dem