Henter kommentarer

Storbank: Her er de tre største risici ved Vestas-aktien


Analytiker peger på de største trusler for vindmølleproducenten Vestas.

Som global markedsleder har den danske vindmølleproducent Vestas i 2020 oplevet massiv medvind på aktiemarkedet. Samtidig har den grønne omstilling i høj grad stjålet den globale dagsorden, hvilket taler til Vestas’ favør.

Men ingen investeringer er helt sikre, og Vestas-aktien er også forbundet med en række risici. Den svenske storbank Handelsbanken udpeger her de tre største af slagsen.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien for Vestas og de resterende selskaber i C25-indekset. Videoen er lavet via Flourish Studio.

En kompliceret forretning

Den første risiko omhandler noget så grundlæggende som Vestas’ forretningsmodel, der er projektorienteret.

»Den her type virksomhed har det med løbe ind i problemer; ganske vist ikke så meget i dag som for ti år siden, men alligevel,« siger Frans Høyer, aktieanalytiker i Handelsbanken, før han uddyber med udgangspunkt i Vestas:

»Du har fabrikker i USA, Danmark, Indien og Kina, hvor du producerer komponenter, der skal samles og stilles op ved en typisk afsides lokation et sted i verden. Det er en kompliceret forretning, hvor mange ting kan gå galt.«

Risikoen er ekstra udtalt i forbindelse med den verserende coronakrise, hvor transport og logistik globalt er blevet hæmmet som konsekvens af, at flere lande har lukket ned.

For Vestas har coronakrisen bl.a. resulteret i logistiske udfordringer og flaskehalse i forsyningskæden, hvilket medførte øgede omkostninger i andet kvartal, som trak indtjeningen ned, fremgår det af Vestas’ regnskab fra august.

Vestas’ globale forsyningskæde står desuden for skud i en verden, hvor protektionisme vinder indpas ifølge Frans Høyer.

»Med Trump i spidsen bliver verden mere lokal, og der kommer toldmurer på kryds og tværs. At verden går væk fra globalisering er en udfordring for Vestas, der har et globalt forsyningssystem,« siger han.

Kan vind blive overhalet af ny teknologi?

Den anden risiko tager udgangspunkt i ny teknologi.

»Der kan komme en ny teknologi ind på markedet, som udkonkurrerer vind fuldstændigt. Det kunne være, at Bill Gates kommer fra højre med sin CO2 capture business, som løser problemet på en profitabel måde. Der er også solenergi,« siger Frans Høyer.

I sådan et scenarie kan vindmølleproducenter som Vestas blive dømt ude med et trylleslag.

»Det er derfor ikke en naturlov, at Vestas forbliver en vinderaktier,« tilføjer han.

Ny teknologi kan imidlertid også vise sig at blive en fordel for Vestas, hvis man eksempelvis forestiller sig ny batteriteknologi, der kunne gøre det muligt at lagre energien og dermed løse problemet med vindenergi som ustabil energikilde.

Kan de politiske vinde vende?

Den tredje risiko ligger i politik, hvor der i dag er en udbredt opfattelse af, at en grøn omstilling er nødvendig, og den kræver investeringer.

»Du har langsigtede helt nagelfaste scenarier om, at i 2030 vil vindkraft udgøre så og så meget, og der er jo ikke et øje tørt, når man hører om de fremskrivninger og prognoser,« starter Frans Høyer.

Men der er en risiko for, at de politiske vinde kan vende, så villigheden til at investere i grøn energi måske svinder ud, fortsætter han.

»Vindenergi kræver subsidier. Lad os nu sige, at man kommer i en situation, hvor miljø pludselig bliver en luksus, man oplever, man ikke har råd til. Man er måske nødt til at fokusere økonomiens ressourcer på noget andet,« siger Frans Høyer.

Aktuelt har coronakrisen dog nærmest haft modsatte effekt, da økonomien bliver stimuleret ved hjælp af investeringer i netop grøn energi, pointerer han.

»Det får en spiller som Vestas eller Rockwool med isolering pludselig glæde af,« siger analytikeren.

Danske Rockwool, der producerer isolering, har ligesom Vestas haft et forrygende 2020 på aktiemarkedet med en stigning på over 50 pct.

Læs også: Ærlig analytiker om negativt syn på dansk darling: 'Jeg er blevet kørt over'

Læs også: Vestas i milliardhandel: 'Det er et enormt stærkt træk'