Henter kommentarer

Storinvestor har fået nok: "Vi skal have en snak med Danske Bank om det her"

Her ses Danske Banks topchef, Chris Vogelzang
Her ses Danske Banks topchef, Chris Vogelzang Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Pensionsselskabet Akademikerpension med en formue på omkring 130 mia. kr. er stærkt kritiske over for den seneste skandale i Danske Banks inkassoafdeling. Pensionsselskabet vil indkalde ledelsen i Danske Bank til et møde, så de kan forklare, hvorfor også denne sag er stukket af.

»Den nye direktion og bestyrelse blev sat ind for at rydde op og for at være mere åbne. De skulle indfri den samfundskontrakt, som Danske Bank har med resten af landet. Den her nye sag kræver, at vi skal have snak med Danske Bank om det,« siger adm. direktør Jens Munch Holst fra Akademikerpension, der indtil for nyligt hed MP Pension.

»Uden at sige for meget har det ikke ligefrem været et smukt forløb.«

Jens Munch Holst var også en markant kritiker blandt de professionelle investorer, da hvidvaskskandalen var på sit højeste i efteråret 2018. Dengang satte pensionsselskabet banken på en intern observationsliste, der er selskabets stadie inden en egentlig eksklusion.

Som Euroinvestor for nyligt beskrev kan investorernes tab på inkassosagen opgøres til godt 5 mia. kr. i tabt værdi på aktierne, da det svarer til, hvor meget Danske Bank er faldet i forhold til de øvrige store nordiske banker

Selv om de to sager på ingen måder kan sammenlignes - slet ikke i økonomisk forstand - så er der et afgørende kritikpunkt for Akademikerpension.

»Det er ikke det økonomiske aspekt i sagen, der bekymrer mig. Det bekymrer mig, at bankens nye ledelse lover bod og bedring og når der så dukker en sag op, der går så langt tilbage som den her gør, så er man alt for tøvende,« siger han.

»Det er ikke tiltstrækkelig, at man fortæller om det i noterne i en årsrapport. Sådan noget her skal frem i lyset og der skal udvises handlekraft, så vi som aktionærer ved, at der tages virkelig fat om problemerne,« siger han.

»Man har nølet og nølet alt for længe,« siger han.

Pensionsbossen har stor forståelse for, at der kan opstå fejl i en kompliceret forretning og organisation som Danske Bank.

»For at koge det helt ind til benet, så er det her en tillidssag mellem os som aktionær og den virksomhed vi har investeret penge i,« siger han.

Akademikerpension har længe arbejdet på at skærpe deres ESG-profil (Environmental, Social og Governance) - hvor G'et handler om god selskabsledelse. Modsat de fleste andre store investorer i pensionssektoren arbejder de mere aktivt med at ekskludere hele sektorer, hvilket sidste år betød, at selskabet begyndte at sælge olieselskaber fra.

Læs også: Analyse: Danske Bank-aktionærer lider stort milliardtab efter ny skandale

Læs også: Investor til bank-ledelse: Overvej frasalg