Henter kommentarer

Strateger om vigtige tal: Kan få stor effekt på markedet


Torsdag bliver en stor makroøkonomisk dag, som kan få stor betydning for de finansielle markeder.

Der kommer nemlig friske inflationsdata fra både eurozonen og USA henholdsvis klokken 11:00 og 14:30.

Og tallene kan skubbe til aktiemarkedet, forklarer senior investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

»Det er renteudviklingen, som har drevet aktiemarkedet i år. Når renterne falder, har aktierne det godt, og når renterne stiger, falder aktierne. Hvis tallene kommer ud anderledes end forventet, så kan det skubbe til forventningerne til renten, og det vil få en effekt på aktiemarkedet,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Læs også: Amerikansk økonomi vokser - vækstbilledet er stærkere end ventet

Hans kollega i Nordea seniorstrateg Simon Kristiansen er enig. Han mener dog, at det er mindre vigtigt, om tallene lander lige på eller under forventningerne – så længe det går i den rigtige retning. 

»Om tallet lander en lille smule over eller under forventningerne, når vi kigger på den overordnede inflation, er, hvad det er. Jeg tror, man skal lægge vægt på, om inflationen er nedadgående. Vores forventning er, at den vil tage endnu et skridt nedad imod mere spiselige niveauer, og at vi er på vej i den rigtige retning,« siger han. 

Det vil kunne sætte yderligere tempo til den aktieoptur, vi har set i november, mener Nordea-strategen: 

»Det vil være mere vand på møllen til dem, der har sat deres lid til den her bløde landing. Og det er jo det, det står og falder med lige i øjeblikket,« siger Simon Kristiansen. 

De to strateger mener dog, at man særligt skal holde øje med det amerikanske inflationstal, der lander kl. 14:30 dansk tid. 

Læs også: Tysk inflation overrasker: 'Sænker behovet betydeligt for yderligere renteforhøjelser'

»For din normale aktie- og obligationsportefølje er det, som sker i USA, lidt mere vigtigt. Det er de amerikanske renter, som er toneangivende, og derfor er det også de amerikanske inflationsdata, som fylder allermest,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Han fremhæver samtidig, at PCE-inflationstallene er Federal Reserves foretrukne inflationsindikator. Fed har sammen med andre centralbanker Verden over brugt rentestigninger som et våben mod inflationen.

Simon Kristiansen påpeger derudover, at det er den amerikanske økonomi, som er drivende for markedet. 

»Jeg vil helt sikkert tro at de amerikanske tal bliver vigtigere end de europæiske. Af det faktum, at det amerikanske marked fylder meget mere og er mere dominerende i forhold til, hvem der er med til at hjælpe den globale vækst i øjeblikket,« siger han. 

Hvis de amerikanske tal kommer til at vise aftagende inflation, vil det styrke billedet af, at den globale økonomi kan opnå en blød landing, hvor man undgår en økonomisk recession. 

Læs også: Aktieeksperter: Disse vise ord har legandarisk investor lært os

»Det er godt for os investorer, for det betyder, at fokus kan gå lidt væk fra de her ting (inflation og renter, red.) og lidt mere over på de normale drivkræfter, der er på aktiemarkedet. Som jo er økonomisk vækst og virksomhedernes indtjening,« siger Simon Kristiansen. 

Han tror, at den bløde landing vil blive en realitet, og at aktierne kommer til at fortsætte med at stige i 2024. 

På kort sigt tror han også, at dagens inflationstal kan give en særlig gruppe aktier et skub opad, såfremt inflationen lander under forventningerne – og dermed understøtter et scenario med en blød landing. 

»Det vil betyde at nogle af investorerne bliver lidt mere sikre på fremtidsudsigterne. Og dermed lidt mere villige til at tage mere risiko,« siger Simon Kristiansen og tilføjer: 

»Så udover de her rentefølsomme aktier, så er det også nogle af dem, der har været ramt rigtig meget det seneste lange stykke tid rent investeringsmæssigt, som kan rykke sig. Så der er måske nogle sektorer eller aktier, som investorerne vil finde fornyet optimisme til at gå tilbage i.« 

Læs også: Se listen: De 10 bedste danske aktier

Læs også: Tech-investor peger på 3 aktier til 2024: 'Det ligner en af vinderne'