Henter kommentarer

Svensk storbank: Dansk økonomi er Nordens stærkeste


Danskerne er lige nu vidne til en fremgang i økonomien, der nærmer sig historiske højder. Ifølge den svenske storbank SEB går det ligefrem markant bedre end nogen andre tidligere havde regnet med.

SEB har i seneste udgave »Nordic Outlook« kraftigt opgraderet deres forventninger til bruttonationalproduktet for hele 2021. Nu hedder deres bedste bud en dansk BNP-vækst på 5 pct. Svenskerne vurderer, at både forbruget og investeringer trækker det samlede regnestykke op fra deres hidtige bud på en vækst på 3,6 pct.

Euroinvestor har været en tur i arkivet i Danmarks Statistik og kan konstatere, at vi skal tilbage til 1994 for at se lignende vækstrater. Dengang blev dansk økonomi trukket op af et globalt opsving og den nytiltrådte Nyrup-regerings mere lempelige finanspolitik. I årene forinden var verdensøkonomien præget af årelang lavkonjunktur.

Dog hører det med til sammenligningen, at Danmarks Statistik opgør de årlige procentvise ændringer korrigeret for stigninger i forbrugerpriserne.

Både Danmarks Nationalbank og Finansministeriet forventer, at Danmarks BNP »kun« vokser med 3,8 pct. i år.

Hvis SEB's prognose holder stik vil Danmark være den klart hurtigste voksende økonomi i Norden 2021. Forventningerne til BNP-vækst lyder således fra de svenske økonomer:

Danmark 5,0 pct.

Sverige 4,6 pct.

Finland 3,5 pct.

Norge 2,8 pct.

SEB har ikke estimater for udviklingen i Island.

Læs også: Se listen: Her er Buffetts 15 største aktie-positioner

Læs også: Amerikansk aktie stiger 85 pct. efter gode nyheder