Henter kommentarer

Sydbank om stor Vestas ordre: 'Det er mange megawatt'


 

Det er en stor ordre, som Vestas har modtaget torsdag eftermiddag.

Det understreger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, overfor Euroinvestor efter Vestas har modtaget en ordre 1.140 megawatt fra et polsk havvindmølleprojekt.

»Det er mange megawatt og formentlig også en pris, der ligger noget over det niveau, som vi er vant til på landvindmøller,« siger Jacob Pedersen.

Nyheden var dog forventet, da Vestas allerede var valgt som den foretrukne leverandør til projektet, og derfor burde ordren ikke komme som en stor overraskelse. Alligevel kalder Jacob Pedersen ordren for »godt nyt«.

Læs også: Vestas modtager kæmpe ordre

»Vi har kigget ind i en havvindmølleindustri, som har været udsat for en elendig nyhedsstrøm henover de seneste to måneder,« siger Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen peger blandt andet på nyheden om Ørsteds milliardnedskrivning af projekter i USA, og selskabets store kursfald derefter, som en af årsagerne til den dårlige nyhedsstrøm.

»Det har givet det indtryk i offentligheden omkring havvind, at nu stopper det hele. Den her ordre er et bevis på, at det gør det ikke,« siger Jacob Pedersen.

Vestas er såkaldt foretrukken leverandør på flere projekter, og hvis man kigger ned over listen af dem, er der en positiv detalje at bide mærke i ifølge aktieanalysechefen.

»Hvis man kigger på de projekter, hvor Vestas er valgt som foretrukken leverandør, så ligger rigtig mange af dem i Europa, hvor udfordringerne med forsyningskæderne og renterne ikke er et lige så stort problem som i USA,« siger Jacob Pedersen.

Læs også: GN bygger videre på høreapparatsucces med Omnia: Lancerer ny produktplatform igen

Derfor ser han især dagens ordre som en god nyhed, da det måske vil give investorerne mere ro og tro på, at mange af disse projekter faktisk kan blive til noget.

Der er dog stadig usikkerhed i havvindmøllebranchen, understreger Jacob Pedersen.

»Jeg tror ikke de sidste skelet er væltet ud af skabet hos projektudviklerne. Der kommer til at være flere eksempler, hvor de kommer til at kigge på tallene og vurdere, at projekterne ikke kan betale sig,« siger Jacob Pedersen.

Vestas leverede i 2022 et underskud på 11,7 mia. kr. Det er dog ikke noget der bør skræmme investorer væk fra det danske selskab ifølge Sydbank.

På Sydbanks hjemmeside kan man se, at Jacob Pedersen har en købsanbefaling på Vestas-aktien.

Læs også: Tysk inflation aftager mere end ventet

Læs også: Aktiechef om markedet lige nu: 'Der hersker nervøsitet'