Henter kommentarer

Tirsdagens aktier: Stigende renter pressede igen markedet i rødt - Ørsted og Vestas i bund


 

Risikolysten aftog markant som tirsdagen skred frem på aktiemarkedet både herhjemme og i det øvrige Europa og USA. Fortsat stigende renter tyngede og særligt hårdt gik det ud over Ørsted og Vestas. Uden for C25-indekset fløj SAS lystigt højere i forventning om gode nyheder for aktionærerne på selskabets pressekonference efter dansk lukketid.

Det danske eliteindeks, C25, endte med et fald på 1,3 pct. i 1645,0 efter et trods alt voldsommere fald på 2 pct. mandag.

»Det bliver mere og mere tydeligt at vi er på vej ind i en ny pengepolitisk virkelighed med høje renter, og det rammer markedet nu,« siger aktieanalysechef Jacob Pedersen i Sydbank til MarketWire.

Læs mere: Jefferies: Patentsejr er et lille plus for Novo mens prisforhandlinger trænger sig på

»Det bliver mere tydeligt nu, at investorerne reagerer, på det centralbankerne siger.«

I bunden af indekset endte Vestas og Ørsted. Vestas satte sig 5,5 pct. til 139,06 kr. og Ørsted satte sig 6 pct. til 336,80 kr.

»Renterne er skudt i vejret og skyder fortsat i vejret, og det gør møghamrende ondt på de rentefølsomme aktier som Ørsted og Vestas,« siger analysechefen og konstaterer videre:

»Det har vi fået slået fast efter Ørsteds melding om, at renterne gør ondt, og det gør sig også gældende for Vestas

Der var analysenyt om Netcompany, som fik lagt 20 kr. på kursmålet af Barclays, så det nu lyder på 230 kr.

Mandag kom det frem, at Netcompany er kommet med på en gigantisk rammeaftale i Storbritannien med flere andre aktører til at kunne levere forskellige typer af it-services til de britiske myndigheder.

Det sendte mandag aktien op med 2,1 pct., men tirsdag lukkede aktien i den tunge ende af C25 med et fald 3,7 pct. til 264,20 kr.

Læs mere: Danske Bank om forsikringsaktie: Nyt 'uheldigt' kvartal med mange skader

Mandagens melding til analytikerne om udviklingen på markederne gav begrænset ny information ifølge analytikerne hos Danske Bank.

Banken vurderer dog nu, at 2023 bliver mere "bagtungt" end tidligere vurderet, hvilket betyder, at en større andel af resultatdannelsen kommer til at ligge sidst på året.

I forhold til aktien forsætter Danske Bank med at se et solidt potentiale, da digitalisering ser ud til at fortsætte i mange år. Banken gentager derfor anbefalingen "køb" af Netcompany med et kursmål på 350 kr.

I den anden ende af eliteindekset havde Carlsberg en god dag. B-aktien steg 3,4 pct. til 904,60 kr.

Finanshuset Deutsche Bank ser endnu større potentiale i Carlsberg-aktien og har lagt 20 kr. til kursmålet, så der nu ses et potentiale på næsten 40 pct. Kursmålet er løftet til 1250 kr. fra 1230 kr., samtidig med at den positive anbefaling "køb" bliver gentaget, skriver Bloomberg News.

Morgan Stanley gik den anden vej og skar kursmålet til 1015 kr. fra 1075 kr., men den neutrale anbefaling "ligevægt" blev fastholdt.

Læs mere: Særligt råd vil have bankerne til at lægge ekstra til side

Selskabsspecifikt annoncerede bryggeriet, at det ikke længere venter at kunne hente penge fra at sælge sine russiske bryggerier og nedskriver værdien af forretningen til nul kr. Det udelukker dog ikke, at der kan hentes penge på anden vis - eksempelvis ad juridiske veje.

Ifølge Carlsberg vil nedskrivningen dog ikke få betydning for resultatopgørelsen.

Selve nedskrivningen kommer heller ikke som den store overraskelse for senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

»Markedet har reelt gjort det for længe siden, så nu bliver det lidt mere i regnskabsmæssig forstand, og markedet vil heller ikke blive særligt overrasket,« siger han.

Uden for C25 lettede SAS-aktien 16,1 pct. til 21 øre, inden selskabet efter børstid kommer med en statusopdatering for sin kapitalrejsningsproces. Dermed kan sløret for SAS’ fremtidige ejerskab også blive løftet.

Læs mere: Nye regler for gæld kan inddrive op til 60 pct. af lønnen

Læs mere: Ørsted-aktien kastet ud i ny stor nedtur - aktionærværdi for milliarder udslettet

.\˙ MarketWire