Henter kommentarer

| Opdateret

Guldet ser ud til at fortsætte opad: Den her guld-aktie fremstår mest attraktiv


Guldprisen har netop sat ny rekord, og har du ikke allerede guld-relaterede aktier i porteføljen, så er der grund til at overveje det. Det vurderer kvantstrateg Morten Nielsen fra Jyske Banks Quant Research.

Han peger her på to attraktive guld-relaterede aktiekandidater ud fra et rent kvantitativ fundament, dvs. en tilgang, der er 100 pct. model- og data drevet ud fra regnskabs- og markedsmæssige nøgletal.

»Der er stærke argumenter for, at guldprisen vil fortsætte opad trods den allerede kraftige stigning over det seneste år, fordi vi generelt ser fundamentalt understøttende rammer for ædelmetaller bredt set. Lave og faldende realrenter har historisk været gunstige forhold for ædelmetallerne, mens de store centralbankers ultra-lempelige pengepolitik sender penge ud i økonomien. Det øger incitamentet til at holde f.eks. guld,« udtaler Morten Nielsen og fortsætter:

»Minesektoren har samtidig endnu ikke i væsentlig grad øget deres omkostninger og anstrengelser til at udvinde f.eks. mere guld grundet den globale recession. Det sætter en naturlig kort- til mellemlangsigtet begrænsning på udbudssiden.«.

Morten Nielsen overvåger udviklingen blandt 3000 af de største selskaber i verden via en kvantitativ analysemodel udviklet hos Jyske Bank.

Aktiestrategien kaldes for faktorinvestering, og den handler om at sammensætte ens portefølje af virksomheder, der er kendetegnet ved tre 'pålidelige og robuste' faktorer, der bidrager til et merafkast over tid:

Det er at købe selskaber, der 1) er relativt lavt prisfastsat, 2) er af høj kvalitet, og 3) har medvind prismæssigt såvel som hos analytikerne. Faktorerne kaldes for henholdsvis Value, Kvalitet og Momentum. Det kan du læse mere om her.

Hvilken type guld-relaterede selskaber vil kunne drage gavn af potentielle stigninger i guldprisen?
»Vi ser en række guldmineselskaber, som besidder nogle af de selskabskarakteristika (Value, Kvalitet, Momentum), som øger sandsynligheden for at opleve merafkast, så det fremstår som et attraktivt sted at øge eksponering mod fortsatte stigninger i guldprisen,« udtaler Morten Nielsen.

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man handler guld-relaterede aktier fremfor råvaren?
»Man bør være meget opmærksom på bl.a. rækken af aktiemarkeds- og selskabsrisici, som man introducerer, når man køber en guld-relateret aktie i et selskab fremfor f.eks. at handle et råvarecertifikat,« udtaler Morten Nielsen og fortsætter:

»Eksempelvis, selvom det ofte siges, at ”tidevandet løfter alle både”, så er det problematisk at være aktiemæssig eksponeret mod et guldmineselskab, hvis selskabet ikke formår eller har råd til at udvinde råvaren. Vi har historisk set, at en lang række guldmineselskaber har haft svært ved at tilpasse sig faldende guldpriser grundet for langsom tilpasning af omkostningsstrukturen, hvilket f.eks. udviklingen fra slutningen af 2011 vidner om.«

Udviklingen i guldmineselskabernes aktiekurser kan ikke sidestilles én-til-én med udviklingen i guldprisen. Det afslører især udviklingen efter 2011, hvor guldmineselskabers aktiers indtil fornyligt har klaret sig langt dårligere end guldprisen. Vis mere

Netop forskelle i guldmineselskabers attraktivitet er én af hovedårsagerne til, at Jyske Bank vurderer, at eksponering mod guldmineselskaber via populære ETF’ere er mindre attraktivt end f.eks. en gruppe på 20 modeludvalgte guld-relaterede aktier  - en såkaldt basket.

»Når man ser på sammensætningen af selskaberne i de mest populære guldmine-ETF'ere, fremstår mange af selskaberne af utrolig lav kvalitet. Man vil kunne optimere sandsynligheden for merafkast ift. disse ETF’ere ved f.eks. at købe en basket af modeludvalgte selskaber med mere fordelagtige faktorkarakteristika,« udtaler han.

Der er typisk øgede handelsomkostninger ved at købe selskaberne én for én, men du får også en portefølje med mere Value, mere Quality og mere Momentum, hvorfor alternativet bør overvejes, vurderer Morten Nielsen.

Han understreger, at det er på porteføljeniveau, at eksponeringen mod Value, Quality og Momentum opnås, og derfor er det f.eks. en basket på minimum 20 selskaber, som kunne være et alternativ til en af de populære ETF’ere.

Nedenfor ses to af de guldmineaktier, der ifølge Jyske Bank kvantitative selektionsmodel, er særligt attraktive:

- NEWMONT CORP
- POLYUS PAO

Hvilke forhold ved disse to selskaber er særligt attraktive?
»Ud fra en ren kvantitativ og objektiv vurdering besidder selskaberne mere fordelagtige faktorkarakteristika, og dermed en højere statistisk sandsynlighed for at klare sig bedre, end gennemsnittet blandt de guld-relaterede selskaber i vores analyseunivers.«

»POLYUS PAO fremstår mest attraktiv af de to selskaber, da selskabet er billigere og indeholde mere kvalitet, herunder en høj profitabilitet, end NEWMONT CORP, mens begge selskaber fremstår som kandidater til porteføljen,« udtaler Morten Nielsen.

Du kan klikke på selskabsnavnene - Newmont Corp og Polyus PAO - se flere oplysninger om selskaberne.

Læs også: André Thormann: Aktie A eller B? Her er 3 tommelfingerregler, du bør huske

Læs også: Morten Springborg: Kortsigtet optur for valueaktier aktualiserer langsigtet debat