Henter kommentarer

To tomme billedrammer kan blive millioner værd


Kunstværket 'Take the Money and Run' kan blive langt mere værd end de omkring  500.000 kr., som kunstneren Jens Haaning nu bliver sagsøgt for ikke at have leveret tilbage til kunstmuseet Kunsten i Aalborg, skriver Finans.

Faktisk kan værket blive flere millioner værd, lyder det blandt andet fra vurderingsekspert Simon Neubert-Luckner fra firmaet Vurderingsekspert.dk.

»Jeg kan godt forstå, at det kan være meget svært for folk, der ikke kender til branchen at forstå, hvordan to tomme rammer kan være noget værd. Men det er hele idéen, der kan stige i værdi. Det er en direkte investering. Jeg har kendskab til internationale historier om lignende værker, der er steget voldsomt i værdi, og jeg kan ikke se, hvorfor det ikke også skulle ske denne gang,« siger vurderingseksperten til Finans.

Historien om den danske kunster og værket løb med opmærksomheden i flere udenlandske medier som CNN, The Guardian og Washington Post i efteråret.

Det var i forbindelse med udstillingen 'Work it Out' om fremtidens arbejdsliv, at Kunsten ville udstille to ældre værker af Jens Haaning - 'En gennemsnitlig dansk årsindkomst' fra 2010 og 'En gennemsnitlig østrigsk årsindkomst' fra 2007.

I den forbindelse lånte Jens Haaning helt præcist 532.549 kr. af museet, der blev stillet til rådighed på hans NemKonto. Kunstneren og kunstmuseet skrev under på, at pengene skulle leveres tilbage til Kunsten, når udstillingen lukkede 16. januar 2022.

Men før udstillingen åbnede i efteråret, skrev Jens Haaning en mail til Kunstens personale, hvor han beskrev, at han havde lavet et nyt værk med titlen 'Take the Money and Run'.

»Personalet kunne herefter åbne transportkasserne og konstatere, at de billedrammer, hvor pengene skulle være sat ind i, var tomme,« skriver Kunsten om forløbet på sin hjemmeside.

Museet valgte dog alligevel at udstille værket, der eksklusiv pengene tilhører Jens Haaning og Sabsay Gallery Copenhagen, som repræsenterer ham.

Til DR har Jens Haaning i sidste uge fortalt, at Kunsten i Aalborg ikke får pengene at se på deres konto.

Læs også: Bøgerne du SKAL læse – anbefalet af Lau Svenssen

Læs også: Simon Richard Nielsen: Kom så Christiansborg, lav nu en aktieskat, vi forstår