Henter kommentarer

Topchef: Er du parat til 7 pct. i rente?


 

Jamie Dimon, topchef i USA's største bank, JPMorgan Chase, og en af verdens mest indflydelsesrige bankfolk, hejser nu flaget for renter i USA i niveauet 7 pct.

- Hvis renterne stiger herfra, vil det tilføje flere problemer, ikke kun for banker, det vil være for ejendomsselskaber, det vil være for kredit. Det kunne være for private markeder, det kunne være for udviklingsmarkeder, siger Jamie Dimon i et interview med Economic Times.

Han peger på, at det var netop renternes stigning, som i vinter og forår udløste en krise i den regionale amerikanske banksektor, fordi bankernes beholdninger af obligationer faldt markant i værdi, hvilket tærede på deres solvens og likviditet.

- Så bare fordi den stoppede, er den krise forbi, men andre kan blive fanget i det, hvis de bliver overraskede over, at renterne stiger igen. Hvis jeg rådgav en virksomhed, ville jeg sige: "Er du forberedt på 7 pct. rentesatser? Er du forberedt på en recession?"

Den amerikanske centralbankrente ligger lige nu i 5,25-5,50 pct., og Federal Reserve har senest indikeret, at den vil blive sat et nøk mere op, inden næste år vil byde på rentesænkninger.

Men endnu højere rente vil Jamie Dimon ikke udelukke.

- Jeg tror absolut, de er mulige. Og for to år siden sagde jeg, at 5 pct. var muligt, men jeg siger ikke, at det vil ske. Jeg spørger bare, hvordan man kan fjerne det fra mulighederne?

I interviewet med indiske Economic Times peger JPMorgans topchef på, at de globale finansudgifter er højere end nogensinde bortset fra under Anden Verdenskrig, og nu er en række disinflationære strukturer blevet erstattet med inflationære påvirkninger.

Udflytningen af produktion til Kina vil nemlig ikke længere have den effekt at presse priserne ned, og samtidig vil nye tiltag, herunder investeringer på 4000 mia. dollar om året i en mere grøn økonomi, øgede militære budgetter og mere lempelig finanspolitik på verdensplan omvendt skubbe til inflationen.

- Hvilken del af det er disinflationært? Så jeg tror, man måske er gået fra, du ved, mere af det, vi har set i de sidste 20 år, til det, vi så 20 år før det.

.\˙ MarketWire