Henter kommentarer

Tror du historien gentager sig? Så skal du være klar i dag


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god
Vis mere

Er man en af dem, der tror på, at historien vil gentage sig, så skal man til at gøre sig klar til at trykke på købsknappen.

Tilbage i 2009, da aktiemarkedet ramte bunden i kølvandet på finanskrisen, gik der 16 måneder før markedet igen mistede pusten og pludseligt satte sig mellem 15 og 20 pct.

I dag fredag er det 16 måneder siden, aktiemarkedet ramte bunden, efter corona havde sendt rystelser gennem finansmarkederne.

Men man skal ikke være nervøs for, at der er et større fald på vej, lyder det fra Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, der står bag grafen, der mest af alt er udarbejdet som en gimmick.

»Vi tror ikke, der er et krak på vej. Opsvinget er godt på vej op i gear, og det er alt for tidligt at snakke om en nedtur, som vi er på vej ud af,« siger Andreas Østerheden til Euroinvestor.

Læs også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Siden d. 23 marts 2020, den præcise dato for aktiebunden under coronakrisen, er der kommet skub i både danske og globale aktier igen. Herhjemme er C25-indekset, der omfatter de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs, braget frem med 93,85 pct., mens MSCI World-indekset et gået frem med 89,55 pct.

Selvom der ikke umiddelbart er noget, der indikerer en forestående nedtur, ville det ikke undre chefstrategen, hvis der kom en korrektion på indeksniveau.

»Der er ofte et sæsonmønster, der afslører, hvordan aktier klarer sig i løbet af et år. Særligt robust er starten og slutningen på et år, mens sommermånederne kan være mere volatile,« siger Andreas Østerheden og fortsætter:

»Derfor skal der ikke så meget til at vugge markederne i øjeblikket.«

Læs også: Hvad er en korrektion?

En korrektion på aktiemarkedet er, når der sker et hurtigt fald på mere end 10 pct. fra kurstoppen. Korrektioner optræder, når investorer vurderer, at kursen på en aktie eller et indeks er for høj, og de er ofte udløst af forbigående hændelser.

»Men jeg er meget ydmyg omkring at forudsige en korrektion, for der kan være alt muligt, der udløser en. Som det ser ud nu, og som centralbankerne kommunikerer, så kan man sagtens holde fast i overvægt af aktier,« siger Andreas Østerheden.

Hos det amerikanske finanshus Morgan Stanley har man for nylig advaret om, at en korrektion kan lure forude. Læs mere om det her.

Læs også: Regnskabssæsonen er skudt i gang: Amerikansk storbank udpeger 10 potentielle vinderaktier

Læs også: Cille er 22 år og investor: Disse aktier har jeg i kikkerten