Henter kommentarer

Tysk gigant styrtdykker efter russisk træk


Det er ikke ligefrem glimrende tider at være afhængig af russisk gas på.

Det ved den børsnoterede, tyske gasgigant Uniper SE, som er en af de største importører af russisk gas.

Gasgigantens aktie blev flået i stykker på børsen mandag og bragede ned med 28 procent. Sideløbende er det kommet frem, at Uniper er i dialog med den tyske regering om en redningspakke til 9 mia. euro – svarende 67 mia. kr., skriver Bloomberg.

Ovenpå Ruslands invadering af Ukraine, har Vesten kastet den ene byge af sanktioner efter den anden mod Rusland. Landet har svaret igen ved at sende 60 procent mindre gas igennem rørledningen North Stream 1.

Manøvren rammer Uniper, og analytikere estimerer, at selskabet taber 30 millioner euro dagligt. Et beløb, der svarer til 223 mio. kr.

Ifølge folk tæt på sagen, overvejer den tyske regering at blive medejer af sårede energiselskaber. Også deciderede lån fremhæves som en redningsmulighed.

Tyskland har bundet en stor del af sin økonomi op på russisk gas, og derfor står landet i vanskeligheder, hvilket der flere gange er sat ord på. Myndighederne har appelleret til, at tyskerne skal stå sammen og spare på gassen.

Dertil har den tyske økonomiminister, Robert Habeck, fundet det helt store advarselsskilt frem og bebudet, at gasnedturen kan føre til et kollaps i markedet – på linje med storbanken Lehman Brothers kollaps under finanskrisen.

»Vi har ikke at gøre med uberegnelige beslutninger, men med økonomisk krigsførelse, fuldstændig rationel og meget tydeligt,« sagde Habeck ifølge Bloomberg lørdag.

Læs også: SAS-strejke tager ny drejning – endnu flere fly berørt

Læs også: Aktiechef: Denne sektor er god i en nedtur