Henter kommentarer

Udsigt til kursstigninger: Her er fredagens finansielle overblik


Der er udsigt til en positiv handelsdag i Europa, når markedet åbner om et par timer. 

Det indikerer futures, efter at de europæiske investorer blandt andet skal tage bestik af torsdagens amerikanske PCE-inflationstal, der for oktober landede lige på økonomernes forventning om 3 pct. I september var tallet på 3,4 pct., hvilket derfor viser en faldende inflation. 

Samtidig går investorerne ind i en ny måned, efter at november har været en af de bedste aktiemåneder i lang tid. Det brede amerikanske S&P 500-indeks steg med 8,9 pct. i november, hvilket er den anden bedste november siden 1980 – kun overgået af november i 2020. 

Indekset er oppe med omkring 19 pct. i år indtil videre. Nu bliver det spændende at se, om aktieopturen kan fortsætte i december. 

Læs også: Amerikansk topminister ser »meget gode« udsigter for en blød landing

Vi starter dog det finansielle overblik i Asien, hvor stemningen i dag er en smule mere presset: 

Japanske aktier handler fladt, når man kigger på det brede aktieindeks i landet ved navn Nikkei. 

Til gengæld falder de kinesiske aktier. Aktierne i det store Hang Seng-indeks dykker med 0,7 pct.

Europæiske aktier ser ud til at være klædt i grønt, når børshandlen om få timer går i gang i Europa. Det viser futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder. I skrivende stund står aktierne til at stige beskedent med 0,4 pct.

Læs også: Stor dansk investor advarer: En risiko lurer på aktiemarkedet

På den anden side af Atlanten i USA ser de amerikanske aktier ud til at få en afdæmpet start på handelsdagen, når børshandlen senere i eftermiddag skydes i gang. Det viser futures hos de tre ledende amerikanske indeks.

S&P 500 står til at falde 0,06 pct., Dow Jones står til at stige 0,06 pct. mens Nasdaq-indekset ser ud til at gå tilbage med 0,1 pct.

Læs også: JPMorgan ser amerikanske aktier dykke i 2024

Olieprisen går en my tilbage. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster 75,9 dollar, og den europæiske Brent-olie koster 80,6 dollar. Det svarer til fald på henholdsvis 0,04 og 0,25 pct.

Olieprisen følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen stiger en smule og handles nu til 2039 dollar pr. ounce. Guldprisen er ikke desto mindre stadig i grønt med en stigning på 11,8 pct. siden årets begyndelse.

Kryptovalutaen bitcoin er de seneste 24 timer gået frem med 1 pct. og koster nu 38.148 dollar.