Henter kommentarer

Ugens aktie: Jyske Bank - nu er det igen tid til bankaktier

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Årets superafkast på over 25 procent er gået bankernes næse forbi, og sektoren har i det hele taget haft et dårligt år med rundt nul i afkast. Men nu ser pilen ud til atter at pege opad, og der tegner sig mulighed for et comeback i 2020 for de danske bankaktier. Her ser Jyske Bank ud til at have bedre odds end finansverdenens toptrio.

Baggrunden for Jyske Banks fortrin skyldes en kombination af mærkværdigt lav børskurs og placeringen som den største bank lige under finansverdenens toptrio bestående af Nordea, Danske Bank og Nykredit. Herudover har Jyske Bank sit eget realkreditselskab, Jyske Realkredit, det tidligere BRFkredit, og det er her, væksten foregår i disse år.

Forskellene bankerne imellem drejer sig mere om deres respektive niveau for børsværdi end selve forretningen, som jo er nogenlunde ens. Som investor kan man derfor vælge den bank man ønsker, hvis hele branchen står over for et kursløft - en såkaldt positiv sektorrotation.

Ryster støvet af sig

Banker har i de seneste år været udsat for massiv negativ presse med anklager om involvering i pengetransaktioner, som på forskellig vis var kriminelle eller måske blot kritisable. Argumentet lød bl.a., at bankerne burde have forhindret transaktionerne og således havde svigtet deres kontrolopgave.

Men problemerne afspejler måske dybest set en ny virkelighed, hvor banker fungerer som finansiel infrastruktur, idet centralbankerne har trukket sig tilbage fra pengekredsløbet, som nu foregår ude i bankernes it-systemer. Grænsen for det tilladelige eller undskyldelige er svær at trække, og Danske Bank står efter Estland-affæren i den mest sårbare position.

De øvrige banker kan formentlig ryste støvet af sig. Mange af de mindre er slet ikke involveret i tilsvarende avancerede forløb, men trods det er næsten alle bankaktier blevet mishandlet på børsen.Nøgletallet kurs/indre værdi har i enkelte tilfælde været helt nede på 0,5 - men nu er den sunde fornuft ved at vende tilbage, og pilen peger atter opad for bankaktier.

Udsigt til fusioner og øget fondshandel

Sektorens egentlige problem er manglende vækst og pres på indtjeningen. Udlånet stagnerer, og realkredit æder sig ind på bankernes virkefelt. Det er dog til at bære, for de største banker har egne realkreditselskaber, og lokale pengeinstitutter formidler lån hos Totalkredit og DLR (landbrug).

Det andet lyspunkt i bankerne er aktiviteter med aktiehandel, porteføljepleje og investeringsforeninger, men der er mulighederne ved at være udtømt. Vejen frem drejer sig om bankernes struktur, og det betyder udsigt til fusioner og opkøb.

Generelt har danske banker et forspring, når det angår it og reduktion af filialnettet, hvor f.eks. de tyske banker er langt bagefter.

Kvaliteten af kreditterne ser også ud til at være i orden – ved et lavt renteniveau. Konsekvensen af lav rente er dog også lav indtjening. Med bred indførelse af negativ rente på indlånskonti er der udsigt til nye direkte indtægter og en afledt effekt ved øget fondshandel, idet mange kunder vil foretrække at købe værdipapirer.

Samme mekanisme er på vej i den hårde kerne af eurolande, og det kan blive en booster under aktiekurserne i disse lande i første halvår 2020.

Kursen kravler opad

En af de lavest vurderede store banker er Jyske Bank. Børskursen er dog også her begyndt at kravle mod nordøst og er nået op i 240. Indre værdi er 418.

Indtjeningen i 2019 vil forrente denne egenkapital med kun 6 procent, men 2020 tegner bedre. Udlodning foretages via opkøb af egne aktier, så aktionærerne får en sidegevinst fra børskursen under indre værdi – og det er udtryk for sund fornuft.

Så længe lavrenteforholdene i euroland og omegn (Danmark) kan opretholdes, synes Jyske Bank at være en god placeringsmulighed. Hvornår Danske Bank får afsluttet sine balladesager vides ikke, men når den tunge slagskygge herfra forsvinder, vil det formentlig smitte positivt af på holdningen til de øvrige bankaktier, herunder Jyske Bank.

Styrker

Sund drift og dynamisk ledelse. Udvidelsen med BRFkredit i 2013 har været en succes, og den relativt høje markedsandel i realkredit udgør en platform for vækst fremover.

Svagheder

Stand alone-position i forhold til provinsbankerne, som via Totalkredit samarbejder med Nykredit. Bankudlånet har reelt et lavt omfang (gearing) og bidrager dermed mindre til indtjeningen. Funding af flexlån ved salg af korte obligationer udgør en permanent udfordring. På det punkt er lempelig pengepolitik med lav rente en stor fordel.

Muligheder

Den høje markedsandel i realkredit kan benyttes til at indgå helkundeaftaler og dermed bidrage til vækst i bankforretningen, idet der her er en mere løbende kontakt til kunden og bedre indtjeningsmuligheder end i realkredit. Alliancer eller fusioner kan tænkes gennemført for at udvide virkefeltet og markedsandelen.

Trusler

Realkredit er en tung, langsigtet udlånsaktivitet, som indgår med stor vægt. Lån med variabel rente (flexlån) bryder princippet om en parallel profil for långivning og kapitalfremskaffelse i form af obligationsudstedelse. Her kan man komme i klemme i en eventuel situation med stram likviditet og høj rente. Banken må anses for at have mange konkurrenter og få ”venner” i finansbranchen.

Læs også: Bang & Olufsen passerer nyt lavpunkt

Læs også: Aktiestrateg: Aktieanalysechef: 5 aktier med kurspotentiale til 2020

Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.

Lyt til Millionærklubben her