Henter kommentarer

Verdens største kapitalforvalter: Pas på disse tre fælder


Aktiemarkederne er en tur i den helt store rutsjebane, hvor den ene dag byder på en dejlig tur op – og den næste på uhyggelige fald. Derfor er der god grund til at genoverveje aktierne i porteføljen.

Det mener verdens største kapitalforvalter, BlackRock, som dog peger på tre mulige fælder eller bias, man skal undgå i den sammenhæng.

For det første peger kapitalforvalteren på, at man skal tænke over »dispositionseffekten«. Det er tendensen til at holde tabende positioner for længe og sælgende vindene for tidligt.

Læs også: Populær tech-aktie brager op - har 'betydeligt potentiale'

Psyken spiller ind i den sammenhæng, og Behavioural Finance konstaterer, at folk føler smerten ved tab dobbelt så stærkt, som de oplever en tilsvarende gevinst som behagelig.

»Som et resultat kan folk holde fast i tabende positioner for at undgå smerten ved et tab. I mellemtiden er det fristende at låse gevinster for tidligt på vinderpositioner på grund af en modvilje mod at tage større risiko for kun marginale fordele,« skriver BlackRock.

Den anden bias er »træghed«. Med andre ord: At man ikke foretager ændringer.

BlackRock mener, at professionelle investorer fremover er nødt til at skifte ud i deres porteføljer hurtigere end tidligere. Det bunder i, at æraen med konstant vækst og inflation er forbi – og usikkerheden overtager.

»Vi ser mere volatilitet forude, efterhånden som markederne er steget i håb om, at Fed er ved at ændre kurs og slække på politik. Den optimisme er malplaceret, efter vores mening. Alt dette kræver, at professionelle investorer ændrer deres porteføljer hurtigere. Det vil efter vores mening være omkostningsfuldt bare at følge playbooks som »køb af dip« eller lave langsomme og minimale ændringer,« lyder det.

Den sidste fælde, som BlackRock advarer mod, er »endowment«.

»Tænk på det som overdrevene overvejelser om, hvorvidt du en dag kan få brug for noget, der har stået og samlet støv i årevis – hvorimod du klart burde rydde op,« forklarer BlackRock.

Endowment medfører, at man overvurderer sine aktier. Og jo længere tid, man har haft dem i porteføljen, jo mere overvurderer man dem, lyder det.

»Endowment-effekten kan få investorer til at holde fast i positioner, selv efter at en investeringsstrategi er udspillet. Dette kan skade præstationen. Positioner giver ofte mere afkast tidligere i deres levetid, finder vi,« skriver BlackRock.

Læs også: Kendt tech-investor: Det er en fantastisk købsmulighed

Læs også: Gaming-gigant slår forventningerne - aktien stiger