Henter kommentarer

Vestas-ejere mister knap 50 milliarder på to dage


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

 

Morgenens nedtur i Vestas-aktier giver markante tab på markedsværdien. Kursen er nu raslet ned to dage i træk og det begynder for alvor at gøre ondt hos aktionærerne, der samlet set har mistet omkring 47 mia. kr. i markedsværdi på to dage.

Det viser tal som Euroinvestor har trukket fra datatjenesten Bloomberg.

Til sammenligning er hele markedsværdien af Ambu godt 48 mia. kr. Markedsværdien i rengøringskoncernen ISS er 24 mia. kr. - lidt populært sagt svarer nedturen i Vestas således til, at to gange ISS er forduftet fra det danske aktiemarkedet.

Tidligere onsdag meldte den danske vindmøllegigant som ventet, at salget er pænt stigende. Problemet er, at selskabet formår at klemme nok overskud ud af omsætningen. Endnu engang skuffer Vestas således aktiemarkedet og må igen skrue ned for forventningerne til overskudsgraden.

Den globale forsyningskæde får skylden, lydet det i regnskabet.

»Ustabiliteten i forsyningskæden og de høje omkostninger til komponenter, materialer og transport forventes at gøre sig gældende i hele 2022, og dette, sammenholdt med at den voksende klima- og energikrise gør vores løsninger helt essentielle, bevirker at vi har fuld fokus på at inddæmme påvirkningen fra eksterne faktorer for at beskytte vores lønsomhed og eksekvere vores strategi uden at gå på kompromis med sikkerhed eller kvalitet,« siger topchefen Henrik Andersen i regnskabet.

Den dramatiske kursreaktion her til morgen har også forplantet sig Vestas' nærmeste konkurrenter. Siemens Gamesa og Nordex er også ude i et kursdyk.

Læs også: Nye tal sender chokbølger igennem Vestas-aktien: Det forventer de af fremtiden

Læs også: Nordnet efter Vestas-nedjustering: Det bliver det store spørgsmål for investorerne