Henter kommentarer

Vigtigt amerikansk inflationstal falder


Det amerikanske PCE-inflationstal falder.

Tallet for oktober landede 3 pct. Det er på niveau med økonomernes forventning.

Det er samtidig et fald fra september, hvor tallet landede på 3,4 pct.

Også kerneinflationen landede lige på økonomernes forventning på 3,5 pct. I september lå PCE-kerneinflationen på 3,7 pct. i USA.

Tallene måles på årsbasis. Det betyder, at priserne sammenlignes med oktober 2022.

Læs også: 

Selvom der ofte er meget fokus på CPI-inflationstallet, er det faktisk PCE-tallet, som har større betydning. Det har Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, tidligere forklaret til Euroinvestor.

»Det er det tal, som Federal Reserve ser allermest på, når de kigger på inflationen, så det er et vigtigt datapunkt,« forklarer Frank Øland til Euroinvestor.

PCE-tallet er et bredere inflationstal end CPI, som kun kigger på, hvor mange penge forbrugeren skal have op af lommen.

Siden inflationen for alvor begyndt at kradse i løbet af 2022, har centralbanker fra hele Verden brugt rentestigninger til bekæmpe de stigende priser. 

Det er dog ikke populært blandt aktieinvestorerne, da de højere renter gør vilkårene mere besværlige for virksomhederne.

Derfor er der blevet holdt skarpt øje med inflationsdata den seneste tid, da investorerne håber på gode nyheder, som kan få de store centralbanker til at sænke renterne igen.

Læs også: Bavarian Nordic laver lille kapitalforhøjelse

Tidligere torsdag kom der også inflationstal fra eurozonen. Det blev til et overraskende stort fald. Læs mere her.

Det er dog typisk de amerikanske tal, som løber med opmærksomheden, forklarer seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen.

»Jeg vil helt sikkert tro at de amerikanske tal bliver vigtigere end de europæiske. Af det faktum, at det amerikanske marked fylder meget mere og er mere dominerende i forhold til, hvem der er med til at hjælpe den globale vækst i øjeblikket,« siger Simon Kristiansen til Euroinvestor.

Læs også: 

Læs også: