Henter kommentarer

Vismænd ser ikke behov for indgreb på glohedt boligmarked


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig noget afkast. Dem kan du se mere om her
Vis mere

På nuværende tidspunkt er der ikke akut behov for at gribe ind på boligmarkedet.

Sådan lyder det i en ny rapport fra Det Økonomiske Råd, der leverer analyser af dansk økonomi.

Begrundelsen lyder blandt andet, at boligbyrden er lav som følge af det lave renteniveau samtidig med at der i dag allerede er gennemført en række stramninger i forhold til situationen før finanskrisen.

Siden Danmark for alvor blev ramt af coronakrisen tilbage i marts 2020, er boligpriserne kun gået en vej – og det er op.

Selvom vismændene ikke ser et behov for indgreb på boligmarkedet, hvor priserne er steget 16,5 pct. fra marts 2020 til marts i år, vurderer de, at boligpriserne alene i 2021 vil gå i vejret med 13,8 pct.

Dermed forventer vismændene, at priserne vil stige mest, blandt de senest offentliggjorte boligprisprognoser. Nationalbanken ser boligpriserne i år vil stige 9,7 pct.

»Boligpriserne har allerede haft fuld fart på i 2021, men hvis vismændene får ret i deres nye prognose, er der udsigt til yderligere stigninger i den kommende tid. Hvorvidt det er en god eller dårlig nyhed afhænger af øjnene, der ser. Eksisterende boligejere kan glæde sig over, at friværdien forventes at vokse yderligere, mens potentielle købere må konstatere, at det er et surt marked at være på boligjagt i, og at det formentlig ikke bliver nemmere i den kommende tid,« lyder det i en skriftlig kommentar fra  Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Holder prognosen for 2021 stik, kan boligejerne være ganske tilfredse – også selvom boligpriserne kan falde, vurderer Lise Nytoft Bergmann.

»Hvis vismændenes prognose holder stik, kan boligejerne være godt tilfredse, også selv om de har udsigt til en treårig periode med reale fald i huspriserne. Boligpriserne er allerede steget meget, renten er på vej op, og der er udsigt en normalisering til de forbrugsmønstre, vi så inden covid-19 epidemien, hvilket forventes at dreje danskerne fokus lidt væk fra deres bolig. Det vil alt sammen lægge en dæmper på interessen for at købe bolig, og en blød landing på boligmarkedet er bestemt ikke nogen dårlig udgang på den usædvanlige periode, vi har været igennem de seneste 15 måneder,« skriver hun.

Tager man et kig på, hvordan vismændene vurderer, boligprisudviklingen vil se ud i 2022, er det noget mere afdæmpet. Her lyder prognosen på 4,5 pct.

Til sammenligning venter Nationalbanken, at priserne vil stige 3 pct. næste år.


Læs også: Glohedt boligmarked får danskerne til at kaste sig over særligt lån

Læs også: 3 danske aktier, der snart kan flyve i vejret