Henter kommentarer

'Voldsomme tal': En familie har mistet meget til en ny bolig


Almindelige familier har mindre at købe bolig for i forhold til sidste år, viser beregning.

En almindelig familie kan købe for 26,3 pct mindre, når der skal findes en ny bolig i forhold til for et år siden. Det viser en ny beregning fra Realkredit Danmark ifølge Børsen.

Det er et »voldsomt« resultat ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Læs også: 3 mulige aktieperler: 'Jeg synes, at aktien er alt for billig'

»Det er ret voldsomme tal, og det er noget, der tydeligt kan ses og mærkes. Og det er også derfor, vi ser betydelig modvind derude på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig ifølge Børsen.

Beregningerne viser, at den almindelige familie kan købe hus for 1,85 mio. kr. Sidste år var tallet 2,5 mio. kr. I beregningerne er der taget højde for både de højere renter, den stigende inflation og lønvæksten.

Læs også: Ser børsstorm forude: Disse aktier vil det ramme

Som Euroinvestor skrev om tirsdag, ser boligpriserne ud til at være faldende

Ifølge indekset Boligbrief fra Home faldt priserne på både huse og lejligheder med henholdsvis 1,3 pct. og 1,1 pct. i august.

»Boligmarkedet er svinget fra sælgers til købers marked, og det betyder, at der tænkes mere over tingene og forhandles mere mellem købere og sælgere,« siger Michael Dalsager, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson hos Home.

Antallet af boliger på tvangsauktion er meget lavt i øjeblikket, men den udvikling kan vende nu på grund af de højee forbrugerpriser. Det mener Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Når det bliver dyrere at være boligejer, og også mere end hvad indkomsterne stiger med, så øges risikoen for, at tvangsauktionerne på sigt kan pege op,« siger Brian Friis Helmer.

Den historie kan du læse mere om her.

Læs også: Nordea: Det er gået op for investorerne

Læs også: Sådan bliver du medejer af Formel 1