Henter kommentarer

Wall Street fredag: Disse aktier stjal rampelyset i USA


 
I videoen ovenfor kan du se mere om S&P 500-indekset.
Vis mere

Forhandlinger om forhøjelse af USA's gældsloft nåede ikke til en afslutning inden børslukketid i New York op til weekenden, der er forlænget med Memorial Day mandag.

Men handlerne bevarede frem til det sidste optimismen i forhold til en løsning på gældsproblemet og holdt hånden under de stigninger i de toneangivende aktieindeks, der manifesterede sig allerede midt på handelsdagen.

Læs også: Milliardinvestor om dansk gigant: Det skal helst ikke være Vestas om igen

De tre indeks sluttede dermed dagen - og handelsugen - med plusser på 1,3 pct. til det brede S&P 500 indeks på 2,2 pct. til det teknologidominerede Nasdaq-indeks og på 1,0 pct. til de store aktiers Dow Jones-indeks.

Ugens sidste handelsdag var præget af rapporter om, at forhandlerne bevægede sig tættere på en aftale om at løfte USA's gældsloft kombineret med en begrænsning af de føderale udgifter for de kommende to år. Det skrev nyhedsbureauet Bloomberg News.

Læs også: Lars Tvede om voldsom nedtur: Frustrerende

På den anden side viste data fredag eftermiddag, at den amerikanske økonomi er robust, og at centralbanken, Federal Reserve, fortsat har et stykke vej at gå for at tvinge inflationen ned på det målsatte niveau.

Det private forbrug steg i april med 0,8 pct. mod en ventet stigning blandt økonomerne på 0,5 pct. ifølge Bloomberg News.

Kerneinflationsindikatoren, prisindekset for det private forbrug, PCE Core, viste en overraskende stigningstakt på 4,7 pct. på årsbasis i april, mens priserne steg med 0,4 pct. i forhold til måneden før.

Læs også: Kendt medicinalaktie er sønderbombet – nu overvejer forvalter at købe op

Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News estimeret en fremgang på 4,6 pct. på årsbasis - samme niveau som måneden før. På månedsbasis var der ventet en stigning på 0,3 pct.

Fredagens inflationstal er et af de afgørende datapunkter for centralbankens beslutningstagere og beskrives som Federal Reserves foretrukne inflationsmål.

NVIDIA FORTSATTE OP
På selskabsniveau var der fortsat plus til chipproducenten Nvidia, som blev løftet 2,5 pct. efter torsdagens markante plus på 24,4 pct. som kvittering for en stærkere prognose end ventet for selskabets andet kvartal.

Læs også: 5 spændende aktier, som dansk investor satser på

Blandt fredagens vindere var også bilproducenten Ford, som steg 6,4 pct., efter en aftale med Tesla om at Fords elbiler fra foråret 2024 kan betjene sig af Teslas flere end 12.000 super-ladestandere i USA og Canada.

Teslas aktie steg 4,8 pct.

Omvendt blev Ulta Beauty, som sælger skønhedsprodukter, presset 13,1 pct. efter nedjustering af driftsmargin og prognose om svagere vækst.

TØJPRODUCENT BRAGER OP
Sent torsdag var tøjselskabet Gap på podiet med sit regnskab for første kvartal 2023/24, og fredag steg aktien 12,6 pct.

Gaps regnskab for første kvartal var bedre end ventet i markedet. Særligt bruttomarginen på 37,1 pct. overraskede positivt, idet analytikerne ifølge Bloomberg News blot havde ventet 34,6 pct.

Læs også: Danske Bank: Vi skal formentlig helt ud til kanten

Gap ejer blandt andet tøjmærkerne Gap, Old Navy, Banana Republic og Athleta.

Supermarkedskæden Costco Wholesale skuffede omvendt med både omsætning og indtjening i tredje kvartal 2022/23, viste regnskabet offentliggjort torsdag aften. Men fredag steg aktien alligevel 4,4 pct.

MARVELL STRØG OP
Den amerikanske teknologivirksomhed Marvell Technology strøg op, efter at selskabet meddelte, at det venter at fordoble sin omsætning fra AI-relateret produkter.

Aktien lukkede 32,6 pct. højere efter en fremgang i torsdagens handel på 7,6 pct.

Marvell er en international virksomhed, der producerer og udvikler halvledere og andre relaterede produkter. AI-teknologien har ifølge den administrerende direktør, Matt Marphy, vist sig at være en vigtig vækstdriver.

.\˙ MarketWire