Henter kommentarer

Wall Street fredag: Nike tog teten og toppede på blandet dag


 

En klart positiv start på fredagens amerikanske aktiehandel holdt ikke hele vejen hjem, og i stedet endte det med fald til to ud af tre toneangivende indeks.

Kun det teknologitunge Nasdaq-indeks sikrede sig et plus.

Undervejs i løbet af fredagen var alle tre indeks også helt i rødt efter den ellers positive start, som blandt andet var udløst af positive inflationstal.

Siden fulgte dog en kommentar fra John Williams, der er chef for den amerikanske centralbanks afdeling i New York, om, at Federal Reserve formentlig vil blive nødt til at holde sin styrerente høj i lang tid, og så forduftede optimismen fra tidligere på dagen.

S&P 500-indekset faldt derfor med 0,3 pct., og Dow Jones-indekset bakkede med 0,5 pct. Nasdaq-indekset steg 0,1 pct.

Nerverne har i det hele taget siddet uden på tøjet de seneste dage.

Læs også: Derfor anbefaler Danske Bank at købe C25-aktie

Torsdag blev de amerikanske aktier løftet efter en ellers negativ start, da chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Chicago, Austan Goolsbee, leverede bløde kommentarer til markedet, der kunne tolkes i retningen af en snarlig afslutning på stramningscyklussen fra Federal Reserve.

Det sendte renterne ned og gavnede særligt de rentefølsomme teknologiaktier. Og nogenlunde samme tema gjorde sig gældende tidligt fredag, hvor særligt kerneinflationsindikatoren PCE Core, der er kendt som Federal Reserves foretrukne inflationsmål, var i fokus.

Læs også: Jyske Bank: 3 danske aktier, der snart kan stige

Indikatoren viste en prisstigningstakt på 3,9 pct. i august sammenlignet med samme måned sidste år. Det var et fald fra 4,3 pct. i juli og helt som ventet blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

På månedsbasis var der tale om prisstigninger på 0,1 pct., hvilket var lavere end de 0,2 pct., som økonomerne havde ventet.

Det skabte grobund for den entydigt grønne start, før talen fra John Williams sendte det hele i rødt.

NIKE LØFTES AF OPMUNTRENDE INDTJENING
Blandt enkeltaktierne var der særligt klart rampelys til sportsudstyrsproducenten Nike fredag, efter at selskabet sent torsdag afleverede regnskab for første kvartal 2023/24 .

Indtjeningen per aktie blev i perioden 0,94 dollar, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde sigtet efter 0,75 dollar.

Resultatet kom i land på baggrund af en omsætning, der ellers endte stort set som ventet - med 12,94 mia. dollar mod ventet 12,99 mia. dollar.

Læs også: Danske Bank: I en tid med høje renter på stater foretrækker vi virksomhedsobligationer

Bruttomarginen blev i kvartalet 44,2 pct., mens konsensus blandt analytikerne var 43,7 pct.

Samtidig kunne Nike nok så vigtigt rapportere, at lagerbeholdningen ved udgangen af kvartalet var faldet med 10 pct. fra samme tidspunkt året før, hvilket kan være et signal om, at nogle af de ældre varer bliver skiftet ud med nyere, hvor fortjenesten er højere.

Nike-aktien steg med 6,9 pct. til 95,79 dollar.

Regnskabet fra Nike smittede også af på andre i sektoren - som eksempelvis Under Armour, der steg med 4,5 pct. til 6,84 dollar samt Dick's Sporting Goods, der blev løftet med 1,9 pct. til 108,59 dollar.

Også Foot Locker, der sælger sko fra blandt andet Nike og ellers har haft problemer med salget i en periode, steg med 1,9 pct. til 17,29 dollar.

CARNIVAL TIL BUNDS
Krydstogtselskabet Carnival havde markant vækst i antallet af passagerdage i sit forskudte tredje kvartal 2022/23, hvor de steg hele 46 pct. til 25,8 mio.

Samtidig brugte passagererne mere, og omsætningen steg hele 59 pct. til 6,85 mia. dollar mod ventet 6,69 mia. dollar ifølge Bloomberg News.

Målt på bundlinjen blev det til et justeret overskud per aktie på 0,89 dollar mod estimeret 0,75 dollar blandt analytikere.

Til gengæld er Carnivals prognose for årets sidste kvartal ikke helt så optimistisk som ventet. Her forudser krydstogtrederiet et driftsresultat (EBITDA) på 800-900 mio. dollar mod ventet knap 950 mio. dollar blandt analytikerne.

Og det var prognosen, der vejede tungest hos investorerne, der sendte Carnival-aktien ned med 5,1 pct. til 13,71 dollar.

.\˙ MarketWire