Henter kommentarer

Wall Street fredag: Tesla trak S&P 500 i hårfin årsrekord


Hov, giv os lov at vise videoen

Det gør du her

Videoen er klar, når du har klikket på den grønne knap

I videoen ovenfor kan du se mere om S&P 500-indekset.
Vis mere

Stigningerne holdt akkurat hjem på det amerikanske aktiemarked fredag, hvor især Tesla var i høje omdrejninger, efter at General Motors har valgt at koble sig på elbilproducentens netværk af ladestationer.

Tesla steg over lige over 4 pct., mens General Motors fulgte lidt derefter med en stigning på 2,1 pct.

Det brede amerikanske S&P 500-indeks lukkede med en gevinst på 0,1 pct. til 4298,86. Det er det højeste niveau siden august sidste år. Desuden steg Nasdaq-indekset med 0,2 pct. til 13.259,14 - bare 17 point, eller godt 0,1 pct., fra det højeste leje siden april sidste år.

Fremgangen i S&P kom, efter at indekset rundede en milepæl torsdag. Siden bunden den 12. oktober er indekset steget over 20 pct. og har dermed teknisk set bevæget sig ind i et såkaldt "bull" marked kendetegnet ved stigende kurser.

Dow Jones-indekset steg 0,1 pct., hvilket alene rakte til det højeste niveau i seks uger.

- Den underliggende tone i markedet er baseret på forventninger om, at den amerikanske centralbank vil sætte rentestigningerne på pause, siger Rick Meckler, partner i Cherry Lane Investments, til Reuters.

Centralbanken annoncerer sin rentebeslutning på onsdag, og dagen inden vil markedet holde skarpt øje med inflationstal for maj. Håbet er, at de viser en faldende tendens, der kan cementere forventningen om en rentepause.

TESLA OG GM I VEJRET EFTER SAMARBEJDE
Bilproducenterne General Motors og Tesla blev fredagens store samtaleemne, efter at General Motors meddelte, at det vil tilpasse selskabets biler til at kunne bruge Teslas ladestandere.

Det samme har Ford tidligere annonceret.

General Motors' biler vil få adgang til ladestanderne fra 2024 gennem brugen af en omformer. Fra 2025 venter selskabet en produktion på 1 mio. elbiler, der vil være bygget til Teslas Supercharger-ladestandene.

Aftalen med General Motors er "endnu en sejr for Tesla", skriver analytiker Mark Chadwick fra Smartkarma i et notat ifølge Bloomberg News.

- Positivt hele vejen igennem og vil hjælpe med yderligere at cementere Teslas elbildominans, vurderer han.

Aftalen gør til gengæld ondt på GM's samarbejdspartner Evgo, da de to sammen skulle øge udbuddet af ladestandere til GM's biler.

Evgo faldt fredag godt 17 pct.

NETFLIX FÅR FLERE ABONNENTER EFTER DELE-FORBUD
Investorerne reagerede til gengæld positivt på nyheden om, at Netflix' forbud mod at dele abonnement har givet flere kunder i butikken.

Det viser data fra selskabet Antenna ifølge Bloomberg News.

Netflix informerede 23. maj sine kunder om, at profildeling uden for husstanden ikke længere var tilladt, og de fire efterfølgende dage oprettede mere end 70.000 kunder om dagen i gennemsnit nye profiler.

To af dagene oversteg antallet af nye kunder 100.000 i USA, fremgår det af Antennas data. Der er også forsvundet abonnenter i perioden, men ikke i samme tempo som tilmeldingerne, skriver Bloomberg.

Netflix endte 2,6 pct. højere.

DETAILKÆMPE SÆNKES AF CITI
Fra børshusene kom der nyt om Adobe og Target.

Adobe, der står bag softwaren billedprogrammet Photoshop, vil ifølge Wells Fargo nyde godt af udviklingen inden for kunstig intelligens. Børshuset har løftet sin anbefaling til "overvægt", og investorerne lyttede tilsyneladende og sendte aktien 3,3 pct. højere.

Detailkæmpen Target fik modsat hårde ord med på vejen af finanshuset Citi, der nedgraderede sin anbefaling af aktien til "neutral" fra "køb".

Target ses fortsat tabe markedsandele til rivalen Walmart, vurderer analytiker Paul Lejuez, der videre påpeger, at Targets eksponering mod ikke-essentielle varer "ikke vil tjene dem godt i det nuværende makroøkonomiske miljø".

Aktien faldt 3,3 pct.

.\˙ MarketWire