Henter kommentarer

Wall Street onsdag: Aktiemarkederne dykkede efter nye tal - giver bange anelser


 
Hvad er aktiv og passiv investering?
Vis mere

De amerikanske aktiemarkeder var onsdag malet med rødt, mens handlerne endnu engang skulle fordøje en lang række makroøkonomiske nyheder.

En vigtig aftale om det amerikanske gældsloft nærmer sig i Repræsentanterne Hus sig, og der er indtil videre udsigt til, at aftalen kan blive stemt igennem, skriver Wall Street Journal.

Det er positivt nyt for investorerne, der dog allerede havde det som hovedscenarie, at aftalen skulle falde på plads.

Derfor er blikket også i høj grad rettet mod den høje inflation og ikke mindst data om beskæftigelsen, som giver indikationer om, hvordan den amerikanske centralbank vil agere ved det næste rentemøde i midten af juni.

Læs også: Danske Bank i ny melding: Her ser vi 'attraktive muligheder'

Forud for den vigtige officielle jobrapport fredag viste JOLTS-rapporten onsdag, at der blev slået flere ledige job op i april end ventet. Det kan give bange anelser hos investorerne, skriver Reuters.

»De seneste økonomiske data har ikke lagt op til en pause i renteløftene,« siger Tim Ghriskey, chefinvesteringsstrateg hos Inverness Counsel i New York, ifølge Reuters.

Omvendt blev de bekymringer dæmpet af udtalelser fra flere regionale centralbankchefer, der onsdag talte for at droppe at løfte renten ved det kommende møde i juni. Heriblandt Patrick Harker, chef for afdelingen i Philadelphia, der er fortaler for at "hoppe over" på det kommende møde, hvorefter man igen kan overveje at løfte.

»Men vi har haft flere Fed-medlemmer, der denne eftermiddag har sagt, at en pause er både sandsynlig og mulig,« lyder det videre.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks faldt onsdag 0,6 pct. efter stigninger på 2,2 pct. fredag og 0,4 pct. tirsdag, mens mandag var lukkedag på grund af Memorial Day.

Det brede S&P 500-indeks tabte også 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset faldt 0,4 pct.

En stor del af de seneste dages optur har været drevet af markant interesse om virksomheder med bånd til kunstig intelligens ovenpå Nvidias regnskab i sidste uge, der har været med til at løfte aktien i mikrochipproducenten med samlet 31 pct. og kortvarigt bragt markedsværdien over 1000 mia. dollar.

Onsdag tager investorerne gevinst hjem i Nvidia-aktien, der falder 5,7 pct. efter en stigning på 180 pct. siden nytår.

Broadcom, der også har været godt kørende på AI-euforien, steg beskedent 0,6 pct.

Den amerikanske computer- og printerproducent HP Inc. leverede en større end ventet salgstilbagegang i sit forskudte andet kvartal, hvilket er endnu et tegn på en fortsat hæmmet efterspørgsel efter pc'ere.

HP's omsætning dykkede 22 pct. i andet kvartal til 12,91 mia. dollar, hvilket skuffer i forhold til analytikerprognosen indsamlet af Bloomberg News på 13,03 mia. dollar.

Pc-salget er dykket 29 pct. til 8,18 mia. dollar mod et ventet fald til 8,44 mia. dollar.

Til gengæld overrasker salget af printere ved at falde 4,6 pct. til 4,74 mia. dollar mod et ventet fald til 4,6 mia. dollar.

HP-aktien faldt 6,0 pct.

It-serviceselskabet HP Enterprise, som i sin tid blev skilt ud af computerproducenten HP, skuffede med salget i andet kvartal samt salgsprognosen for det igangværende kvartal, mens indtjeningen overraskede positivt.

Det takserede investorerne til et fald på 7,1 pct.

Læs også: Kontroversiel topchef er igen verdens rigeste – vælter rigmand af tronen

Salget steg i det forskudte andet kvartal 2022/23 med 3,9 pct. til 6,97 mia. dollar, hvilket skuffede i forhold til analytikerkonsensus indsamlet af Bloomberg News på 7,29 mia. dollar.

For tredje kvartal skuffer salgsprognosen på 6,7-7,2 mia. dollar, da analytikerne havde sat næsen op efter 7,22 mia. dollar.

Finanshuset Morgan Stanley pointerer, at de skuffende resultater er drevet af, at de nordamerikanske kunder har holdt igen med udgifterne til datacentre.

Det amerikanske olieselskab Chevron er nu uden negative anbefalinger hos børshusene, efter at amerikanske JPMorgan som det sidste har droppet sin negative anbefaling af aktien.

Olieaktien vurderes klædt godt på til en eventuel afmatning på oliemarkedet, vurderer JPMorgans analytiker John Royall ifølge Bloomberg News.

Af den årsag er anbefalingen blevet hævet op til "neutral" fra "undervægt". Chevron har ifølge investeringsbanken "robuste defensive karakteristika i et marked, hvor det defensive er blevet mere vigtigt", skriver analytikeren.

Chevron-aktien 1,7 pct., da aktien er presset af fald til olieprisen, der er presset efter svagere end ventede PMI-erhvervstillidsopgørelser fra Kina.

Det lægger også pres på Exxon Mobil, der tabte 1,7 pct.

Læs også: Aftale om gældsloft stemt igennem

Læs også: Her er aktierne, som Jyske Bank tror mindst på

.\˙ MarketWire