Henter kommentarer

Wall Street onsdag: Sådan reagerede aktierne på renteløft


 
Hvad er P/E-værdi?
Vis mere

De amerikanske aktier satte sig onsdag, da der igen var tale om en afkølingsdag efter de store kursstigninger torsdag og fredag i sidste uge.

Med til at lægge en dæmper på stemningen var imidlertid endnu en overraskende renteforhøjelse, som sendte markedsrenterne opad, hvilket lagde pres på årets ellers kraftigt stigende teknologiaktier.

Onsdag var det Bank of Canada, der løftede sin rente med 0,25 pct.point, selv om markedet havde ventet en uændret rente. Præcis det samme skete i Australien tirsdag.

Læs også: Dansk selskab dropper aktiesalg

Samlet set blev det set som et tegn på, at centralbankerne er mere høgeagtige i kampen mod inflationen, end investorerne havde indregnet.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 0,4 pct., mens Dow Jones vandt 0,3 pct., og Nasdaq blev handles i minus med 1,3 pct.

»En af de ting, jeg er bekymret for, er, at rentemarkedet blev lidt for optimistisk omkring centralbankernes mulighed for hurtigt at foretage forebyggende rentenedsættelser,« siger Karen Ward, chefstrateg hos JPMorgan Asset Management, til Bloomberg News.

Investorerne har da også efterhånden bortregnet, at renten skal slutte året lavere end det nuværende niveau i 5,00-5,25 pct. Ganske vist peger handelen med rentefutures mod en nedsættelse i fjerde kvartal, men inden da også en forhøjelse af renten i juli.

Læs også: Nordnet om dansk aktie: Kan give afkast på 100 pct.

»For mig udsætter det nogle af de vækstaktiers, de her megacaps', vurderinger for risiko.«

I S&P 500-indekset var det de cykliske sektorer, som klarede sig bedst. I top lå energiaktierne, der også blev løftes af en stigning i olieprisen, med et plus på 2,7 pct.

Råvarer og materialer gik desuden frem med 1,2 pct., og industri vandt 1,6 pct., mens finans steg 0,3 pct.

I den anden ende faldt kommunikationsservice mest med 1,9 pct., mens it-aktierne dykkede 1,6 pct., og cyklisk forbrug mistede 0,9 pct.

I hovedindekset var det Microsoft, som tyngede mest med et minus på 3,1 pct., mens Amazon, Alphabet og Nvidia også bidrog til udviklingen med fald på 4,3 pct., 3,8 pct. og 3,1 pct. Apple satte sig ligeledes 0,8 pct.

Der var også røde tal ud for Visa og Mastercard med fald på henholdsvis 1,3 og 2,3 pct., og inden for software var der tillige fald til Adobe og Intuit på 3,4 og 5,8 pct.

Læs også: Ørsted og Vestas indgår samarbejde

Tesla blev derimod løftet med 1,5 pct. Elbilproducenten har opnået fuld skattefradrag af sin Model 3 i USA, hvilket gør det mere attraktivt for amerikanerne at købe bilen.

I energisektoren steg Exxon Mobil og Chevron 2,2 og 2,6 pct., mens Netflix vandt 0,1 pct., da investeringsbankerne JPMorgan Chase og Wells Fargo begge løftede deres kursmål for aktien.

På regnskabsfronten kom der onsdag nyt fra Campbell Soup, der faldt 8,9 pct. på grund af en svag prognose og en udvikling i tredje kvartal, som var ringere end konkurrenterne.

Læs også: Garvede investorer droppede aktie på grund af ledelsen: 'Vi vidste ikke hvad han ville'

Brown-Forman, producenten af Jack Daniel's, steg derimod 3,6 pct. efter sine tal for fjerde kvartal, der var bedre på både top og bund end ventet.

Blandt de mindre navne vandt softwareudvikleren Yext frem med hele 38,4 pct., da selskabet opjusterede forventningerne, hvilket blandt andet finanshuset Roth MKM fulgte op på med en løftet anbefaling til "køb".

En anden softwareudvikler, Couchbase, faldt derimod 28,1 pct. efter et svagere salg i andet kvartal end ventet og efter en periode med større kursfremgang.

Der var onsdag også fokus på Manchester United, der blev løftet 2,9 pct. efter forlydender om et sidste og femte købstilbud fra Sheik Jassim fra Qatar.

Marvell Technology steg samtidig beskedne 0,3 pct., da Liberty Times i Taiwan erfarede, at Amazon har lagt en ordre på levering af chips til kunstig intelligens.

Læs også: Storbank: AI-opturen er ikke slut

Læs også: Jyske Bank om C25-aktie: Eventyr kan skabe stor kursoptur

.\˙ MarketWire