Henter kommentarer

| Opdateret

Wall Street status: Aktier bakker på ny uro


 

De amerikanske aktier dykker tirsdag, hvor højere oliepriser, tal for byggeriet i USA og canadisk inflation har været med til at skabe uro forud for den amerikanske centralbanks rentebeslutning onsdag.

Tirsdag stiger også renterne, og det gør særligt ondt på de rentefølsomme aktier i Nasdaq-indekset, der falder mest med 0,9 pct., mens S&P 500-indekset taber 0,7 pct. og Dow Jones-indekset smider 0,7 pct.

Markedet tror fuldt og fast på, at Federal Reserve med centralbankchef Jerome Powell i spidsen vil fastholde renten på 5,25-5,50 pct., når det igangværende møde afsluttes onsdag. Alligevel er stigende energipriser med til at skabe uro - ikke mindst om udviklingen derefter, skriver Bloomberg News.

Læs også: Tirsdagens aktier: Hattrick til Bavarian i rødt C25

»Risikoen for, at den overordnede inflation stiger i løbet af de næste par måneder, er stigende, og det burde komplicere, hvad Federal Reserve er i gang med,« siger Ed Moya, der er senioranalytiker hos Oanda, ifølge Bloomberg.

»Bliver de politiske beslutningstagere mere overbeviste om, at prispresset vil fortsætte med at aftage på trods af et robust arbejdsmarked? Hvis kerneinflationen viser, at den har svært ved at falde, så vil "højere renter i længere tid" vare i meget længere tid, end markedet har priset ind,« lyder det videre.

Ifølge Bloomberg ventede markedet tidligere, at renterne ville ramme toppen i november, men tirsdag tror handlerne i større grad på december.

Tirsdag har nøgletal fra USA vist en uventet stigning i de amerikanske byggetilladelser, der er en fremadskuende indikator for aktiviteten i byggeriet i USA. Tallene steg til 1,543 mio. fra 1,443 mio. måneden før, hvor der ellers var ventet en marginal afmatning til 1,44 mio. byggetilladelser.

De canadiske forbrugerpriser steg 4 pct. i august på årsbasis, hvilket primært fra drevet af højere benzinpriser. Inflationen var dermed tiltagende fra 3,3 pct. måneden forinden. Markedet havde spået en mindre stigning på 3,8 pct.

Læs også: C25-selskab får skåret stor luns af kursmålet

Olieprisen ligger da også i sit højeste niveau i halvandet år. Hvis prisen fortsætter med at stige, kan det sætte blus under inflationen og få centralbankerne til at hæve renten yderligere, vurderer Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

En tønde af den europæiske reference olie, Brent, koster tirsdag formiddag 94,99 dollar. Sidst olie prisen var så høj var i juni 2022. De høje priser skyldes blandt andet, at Saudi Arabien har sænket sin olie produktion markant, og at efterspørgslen på olie fortsat er høj.

Det amerikanske onlinesupermarked Instacart har tirsdag første handelsdag.

Fredag udbød ejerselskabet Maplebear 22 mio. aktier for 28-30 dollar. Forud for handlen tirsdag lød introduktionsprisen på 30 dollar, og handlen er endnu ikke indledt, men prisen indikeres at kunne ramme i niveauet 39 dollar.

Læs også: Strateg ser fare i Novo-aktien: 'Dette bekymrer mig'

Chipproducenten Arm, der sidste uge sparkede døren til aktiemarkedet op med et plus på tæt på 25 pct., har tirsdag kurs mod sin tredje handelsdag i træk med fald, da aktien taber 1 pct.

Faldet var mandag udløst af en negativ analyse fra finanshuset Bernstein, der forholder sig kritisk til Arms evne til at udnytte det store momentum, der er omkring kunstig intelligens. Dertil vurderer analytiker Sara Russo, at Arms forventning om en omsætningsvækst på 11 pct. kan være for optimistisk.

Dækningen af aktien er indledt med den negative anbefaling "underperform".

I teknologisektoren taber desuden Amazon 2,8 pct., mens Nvidia smider 1,6 pct.

Walt Disney Co. planlægger næsten at fordoble sine investeringer i forlystelsesparker og hoteller til 60 mia. dollar, eller næsten 420 mia. kr., over de kommende ti år.

Investorerne rynker på næsen og sender aktien baglæns med 3,6 pct.

Det skriver Bloomberg News.

Disney ejer store landområder, som kan udvikles, og selskabet peger på, at investeringerne i forlystelser, krydstogtskibe og hoteller har givet pæne afkast i de senere år.

Læs også: Storbank genoptager dækning af C25-selskab: Får negativ anbefaling

Læs også: Regning forude: Tiårig rente når højeste niveau i mere end ti år

.\˙ MarketWire