Henter kommentarer

Wall Street status: Investorerne jubler - vækstaktier flyver op


 
I videoen ovenfor kan du se mere om Nasdaq-indekset.
Vis mere

Jublen på de amerikanske børser vil ingen ende tage torsdag, efter at nye tal for forbrugerpriserne i USA viste en større afmatning, end det var ventet i markedet.

De tre toneangivende aktieindeks springer ved amerikansk middagstid op med 4,7 pct. til det brede S&P 500-indeks, 6,3 pct. til det teknologitunge og mest rentefølsomme indeks, Nasdaq, og 3,0 pct. til det mere defensive Dow Jones-indeks.

I S&P 500-indekset er der tale om fuld plade på sektorplan med plusser på 1,5-7,9 pct., hvor sektoren for cyklisk forbrug går mest frem.

Læs også: Torsdagens aktier: C25 i fjerde største stigning nogensinde

Dermed er der udsigt til en positiv vending efter tilbagefaldet onsdag, hvor de tre indeks sluttede dagen med fald på 2,0-2,5 pct.

Den amerikanske inflation aftog i oktober til 7,7 pct. fra 8,2 pct. måneden før, mens der blandt økonomerne var ventet en inflation på 7,9 pct.

Lige så positivt overraskende udviklede stigningen i kerneforbrugerpriserne, der fraregner energi og fødevarer. De viste en stigning på 6,3 pct. mod prisstigninger på 6,6 pct. måneden før og en estimeret stigning på 6,5 pct. hos økonomerne ifølge Bloomberg News.

Der er dermed tale om den laveste inflation siden januar.

»Det er et godt tegn for Federal Reserve ... det hele bevæger sig i den retning, som centralbanken ønsker,« siger Robert Pavlik, der er seniorporteføljeforvalter i Dakota Wealth, til Reuters.

»Baseret på disse tal vil Federal Reserve kunne nøjes med et løft på 50 basispoint frem for 75 ved næste møde,« fortsætter han.

Dagens tal sænker også risikoen for en overstramning af pengepolitikken i USA, vurderer chefhandler Mike Zigmont i Harvest Volatility Management over for Reuters.

I sidste uge løftede Federal Reserve styringsrenten med 75 basispoint og fulgte beslutningen op med udtalelser om, at størrelsen på kommende renteforhøjelser vil blive bestemt af netop prisudviklingen.

Læs også: Grønne danske giganter brager op: 'Guf for investorerne'

Efter offentliggørelsen af de nye inflationstal er renten på den tiårige amerikanske statsobligation raslet tæt på 20 basispoint ned.

Forventningen om et lavere renteløft hos Federal Reserve ved centralbankens rentemøde i december smitter torsdag positivt af på de mest rentefølsomme aktier på markedet i New York.

Det giver et pusterum til Nasdaq-indekset, der har lidt mest under Federal Reserves renteforhøjelser. Selv med dagens plus er indekset nede med 29,8 pct. for året, efter at den amerikanske centralbank har løftet renten fem gange i årets løb, hvoraf fire af løftene har været på 75 basispoint.

Det giver medvind til aktier som Tesla, Microsoft og Amazon, der stiger 7,3, 6,8 og 13,1 pct.

Også Meta stiger på nyheden med 8,6 pct., og Apple og Nvidia løftes henholdsvis 6,1 og 10,7 pct.

Samtidig brager elbilproducenten Rivian op, efter at selskabet torsdag kunne fremvise et mindre end ventet underskud, flere forudbestillinger end ventet og en fastholdelse af forventningerne for året i sit regnskab for tredje kvartal.

Aktien stiger 17,1 pct.

Beyond Meat, der producerer plantebaseret kød, stiger 20,1 pct., efter at selskabet har fremlagt regnskab for sit tredje kvartal onsdag efter amerikansk børslukketid. Selskabet kunne fremvise et negativt justeret driftsresultat på 73,8 mio. dollar. I samme kvartal året før var driftsunderskuddet på 36,8 mio. dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet et minus på 58,1 mio. dollar.

I tredje kvartal faldt omsætningen 22 pct. fra samme kvartal året før til 82,5 mio. dollar, hvilket var tæt på det niveau, som analytikerne også havde regnet med.

Flere af de amerikanske kryptorelaterede aktier nyder også pæne plusser torsdag, efter at panikken har lagt sig efter kryptobørsen FTX' forestående konkurs.

Bitcoin stiger således 12,5 pct. til 17.695 dollar efter den forbedrede stemning, og det mærkes hos de kryptorelaterede aktier, skriver Bloomberg News.

Coinbase øger således 11,5 pct, og Microstrategy stiger sammen med Robinhood 6,5 og 11,3 pct.

Læs også: Amerikansk indeks brager op - disse aktier stiger mest

Læs også: Analytiker undrer sig: De må have set en 'vanvittig god udvikling'

.\˙ MarketWire