Henter kommentarer

Wall Street tirsdag: Salgspresset fortsatte tirsdag - trukket ned af teknologi


 

Mandagens mindre plus var åbenbart blot et kortvarigt afbræk i kursfaldene, for tirsdag genoptog investorerne udsalget af de amerikanske aktier.

Der var minusser til alle sektorer, men det var især de teknologitunge brancher, som var tynget af den senere tids kraftigt stigende lange renter.

Renterne har fået et ekstra løft siden onsdag, da den amerikanske centralbank, Federal Reserve, signalerede, at den vil holde sin toneangivende rente højere i længere tid, og at 2024 vil byde på færre nedsættelser end tidligere telegraferet.

Læs også: Bankmand: Er du parat til 7 pct. i rente?

Investorerne har samtidig andre bekymringer, da et dødvande i forhandlingerne om et nyt statsbudget allerede i næste uge kan betyde regeringsnedlukninger i USA, ligesom tirsdagens nøgletal viste, at den amerikanske forbrugers tillid i september faldt mere end ventet.

Det brede S&P 500-indeks faldt derfor med hele 1,5 pct., mens Dow Jones bakkede 1,1 pct., og Nasdaq tabte 1,6 pct.

Aktierne i USA er nu faldt med 3,8 pct. siden sidste uges rentemøde.

»Det eneste positive er næsten, at vi snart kommer ind i tredje kvartal. Renterne stiger, og samtidig har vi fået dårlige nøgletal,« kommenterer Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

»De sektorer, som ellers skulle nyde godt af højere renter, falder derfor tilbage, eksempelvis bankerne. Samtidig præsterer vækst- og teknologiaktierne ikke, når renterne stiger. Det hele falder tilbage, hvorfor skulle man købe lige nu? Dårlige nøgletal og stigende renter…. Det er den dårligste kombination.«

Læs også: FLSmidth får mineordre på 200 mio. kr

Det er nu blevet til kursfald i fem af de seneste seks handelsdage i USA. Nedturen er dog faldet sammen med de sidste par uger af september, som i snit faktisk også er de dårlige aktieuger hvert år i USA, inden de plejer at finde en bund i oktober.

»Det gode er, at vi er på vej ind i den historisk bedste periode af året. Og der kan snart også komme nogle bedre end ventede regnskaber. Der skal dog ske noget med renterne. Hvis nøgletallene er dårlige, så sendes der måske nogle centralbankchefer ud i byen med blidere toner,« håber Lars Skovgaard Andersen.

I S&P 500 var der ingen sektorer i plus. Værst gik det for forsyningsaktierne, hvis stabile indtægter udhules af de stigende renter, med et minus på 3,1 pct.

De meget vigtige teknologitunge sektorer, cyklisk forbrug, it og kommunikationsservice, faldt samtidig med på 1,3-2,0 pct.

I den anden ende gik det bedst for energiaktierne, som kunne nøjes med et minus på 0,5 pct., da de skærmes af den fortsat høje oliepris.

Læs også:Er steget 43 pct. i år: Amerikansk storbank fremhæver dansk aktie som 'en af de billigste i sin sektor' 

Det var Apple, som trak mest ned i hovedindekset tirsdag med et fald på 2,3 pct., mens Microsoft, der også hører til inden for it, tabte 1,7 pct. Chipkæmpen Nvidia kunne nøjes med et minus på 0,7 pct., da Morgan Stanley i en analyse så septembers tilbagefald som en købsmulighed.

Inden for cyklisk forbrug var der tirsdag også tilbagegang til Amazon med et minus på 4,0 pct., mens elbilproducenten Tesla bakkede 1,2 pct.

I kommunikationsservice tabte Alphabet også 1,9 pct., mens Meta Platforms mistede 0,6 pct.

I S&P 500 sank handelsplatformen Etsy samtidig mod bunden med et minus på 4,4 pct. til 61,87 dollar, da finanshuset ISI Evercore ifølge Bloomberg News har skåret sit kursmål af aktien til 85 fra 105 dollar.

Størst fald gik dog til producenten af uniformer og arbejdstøj Cintas, der skuffede med en mindre end ventet opjustering efter sit første kvartal, og aktien faldt derfor med 5,3 pct.

Uden for hovedindekset tabte kosmetikselskabet Coty også 1,8 pct. på grund af nyheden om, at selskabet vil sælge 33 mio. nye aktier i forbindelse med en sekundør børsnotering på Euronext-markedet i Paris.

Læs også: Midt i børsdrama: Nu køber Stadil-familien aktier for millionbeløb

Læs også: Novo Nordisk er på opkøbsjagt

.\˙ MarketWire