Henter kommentarer

Werner fik nok af 14.000 kroners uigennemskuelig regning: 'Så tog fanden ved mig'


Mange mennesker kender fornemmelsen af at prøve at gennemskue regningen, der måske var lidt højere end forventet.

Hvad de færreste dog nok vil genkende er at blive så forbistret over situationen, at man starter sit eget selskab. Men det var præcist det, der skete da Werner Valeur for omkring et år siden sad med sin elregning.

Werner Valeur, der er serieiværksætter, troede egentlig, han havde taget et godt valg med det elselskab og det abonnement, han havde valgt.

Det viste sig ikke at være tilfældet.

Hans regning på godt 14.000 kroner for en måneds forbrug, som også var løbet opad på grund af en renovering, indeholdt skjulte gebyrer, uigennemskuelige omkostninger, og så var det svært at tyde, hvad der var med og uden moms.

Han forstod ikke, at hans faste abonnement kostede ham så meget.

»Så tog fanden ved mig, for jeg blev ret chokeret over, hvor mange unødvendige gebyrer jeg havde betalt,« siger Werner Valeur.

Werner Valeur kunne ikke gennemskue sin regning og fik fornemmelsen af, at der måtte være mange som ham derude.

Han vidste, at elselskabet ikke leverer strømmen. Priserne på den rå el baserer sig på den helt samme takst, lige meget hvilket selskab man har.

Det er Werner Valeur (t.h.) og Michael Sørensen (t.v.). der er de skabende kræfter bag Altid Energi. Vis mere

Altså måtte de ekstra udgifter gå til elselskabet. 

De ekstra udgifter, som han skulle bruge en del tid på at gennemskue.

»Jeg havde ikke lige set, at jeg skulle starte et elselskab. Men jeg følte, jeg blev nødt til at gøre noget, så tingene ændrede sig,« siger Werner Valeur.

Lyt med 23.15 minutter inde i episoden, hvor Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, fortæller, hvordan du kan mindske dit madbudget med op mod 20 procent.

Werner Valeur forklarer, hvorfor han mener, at der ikke er flere som allerede har kastet sig ud i at starte denne type virksomhed.

»Første del er, at det kræver en del penge, og det er ikke alle, der bare kan rejse den slags beløb, det kræver at sparke en virksomhed godt i gang,« siger Werner Valeur, som fortæller, at den del ikke var en udfordring for ham.

»Den anden ting er, at der jo tidligere ikke har været så mange selskaber på markedet. Det er ligesom om, det er noget, der sker nu. I dag er der måske 50 selskaber,« siger han.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man enig med Werner Valeur i, at der er store problemer på elmarkedet.

»Vi ser masser af eksempler på vildledende og aggressiv markedsføring på nogle elaftaler, som er uigennemsigtige,« siger Christian Sand, der er forbrugerpolitisk råd giver ved Forbrugerrådet Tænk til B.T.

»Vi mener, at elmarkedet er som det vilde vesten, og det er ofte svært for både kunder, men også folk, der beskæftiger sig med det her, at gennemskue, hvad man reelt betaler for som forbruger.«

Christian Sand nævner eksempelvis det, der kaldes spottillæg, som kan variere fra alt mellem 5 til i omegnen af 50 øre per kilowatt-time, og som bliver lagt oven i den faste spotpris.

»Det er netop kun spottillægget og abonnementsprisen, som elselskaberne reelt kan konkurrere på. Derfor skal du som forbruger holde øje med, om elselskaberne justerer op og ned på enten spottillægget eller abonnementsprisen,« siger eksperten og uddyber:

»Vi ser desværre også flere elselskaber, der har skjulte gebyrer,« siger Christian Sand.

Det selskab, som Werner Valeur har fået ideen til, og som direktør Michael Sørensen har stablet på benene og driver, er lanceret i år og har allerede leveret el til de første kunder. Det hedder Altid Energi.

Her lyder løftet, at man, ud fra hvor meget strøm man bruger, betaler et fast beløb om måneden til administration. Derudover betaler man alene for sin el.

I Altid Energi er der en håndfuld medarbejdere lige nu, og om et år er planen at have 5.000 kunder.

Werner Valeur har ud over Altid Energi blandt andet stiftet regnskabsprogrammet Billy, han solgte for et større tocifret millionbeløb tilbage i 2019.

Artiklen er oprindeligt bragt på BT.