BT_100_mm_rgb.png
Brand, Logo, Text, Font

Sponseret indhold fra

24-årige Frederik handler med aktier i sin fritid:
»Jeg drømmer om at blive økonomisk uafhængig«



Er du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Font
Azure, Purple, Gesture, Violet, Font

Den unge blogger og bygningskonstruktør Frederik Askov Storm er bidt af at investere. Han gør det, fordi det er sjovt - men mest af alt for at opnå økonomisk frihed i fremtiden.

”Da jeg blev færdig med min uddannelse og begyndte at arbejde, havde jeg lidt flere penge, end jeg kunne bruge. Min opsparing voksede, så jeg begyndte at købe aktier.”

Ordene kommer fra den 24-årige blogger og bygningskonstruktør Frederik Askov Storm. De sidste tre år har han investeret i aktier, og han har i dag sin egen hjemmeside, ungmedpenge.dk, hvor han blogger om sine erfaringer med at investere.

Frederiks motivation for at investere handler ikke om at tjene så mange penge på aktier, at han aldrig mere skal arbejde. Hans mål er mere jordnært.

”For mig handler det om frihed. Hvis jeg investerer min opsparing rigtigt, kan jeg få økonomisk frihed til at gøre, hvad jeg vil i fremtiden, hvad enten jeg ønsker at tage en ny uddannelse, gå ned i tid på mit arbejde, købe en bolig, rejse eller måske starte en virksomhed,” siger Frederik, der blandt andet investerer gennem en aktiesparekonto, hvor man betaler betydeligt mindre i skat af afkastet, end man gør i almindelige aktiedepoter.  

Frederik åbnede en aktiesparekonto i 2019, da produktet første gang blev tilgængeligt. Han har længe brugt kontoen til sine udbytteaktier – altså de aktier, hvor man kan forvente at få del i overskuddet hvert år.

”Hver gang jeg får udbytte, betaler jeg minimum 27 procent i skat. Ved at flytte disse aktier til en aktiesparekonto kan jeg spare minimum 10 procent i skat. Det er en meget stor fordel i det lange løb,” siger Frederik.















Hvad er en aktiesparekonto?

Vidste du, at du med en aktiesparekonto betaler mindre i skat på dine afkast end med andre aktieløsninger?  



Begynderfejl

I dag er det nemmere end nogensinde at komme i gang med at handle aktier. Det kræver faktisk ikke andet end nogle få klik på sin computer. Men læringskurven kan være stejl, hvis man ikke tidligere har haft erfaringer med aktier, så bliver man typisk lidt for ivrig. Det måtte Frederik også sande, da han selv startede med at investere.

”Jeg erfarede ret hurtigt, at man skal kigge på omkostningerne. I starten lå jeg og købte og solgte for små beløb. Jeg kunne godt gå lidt i panik og sælge for hurtigt. Også fordi det er sjovt at købe og sælge. Men det betød også, at næsten hele min gevinst blev spist op af gebyrerne og kurtagen.”

Frederik investerede i første omgang omkring 25.000 kroner. Her kiggede han mest på, om en aktie eksempelvis var faldet de sidste tre måneder.

“Så tænkte jeg, at den nok snart skulle stige igen. Siden er jeg selvfølgelig blevet lidt mere avanceret, når jeg vurderer en aktie,” siger Frederik.


























Smile, Face, Skin, Lip, Chin, Outerwear, Eyebrow, Neck, Sleeve, Iris

»Historiske data viser, at investerer man i en bred portefølje og ikke kun i nogle få aktier, har aktieafkastet været 8-9 procent årligt de sidste par hundrede år«

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom, Nordea





Created with SuperSurvey

Er arbejdsmarkeds-pensionen nok til dig?

De fleste job har i dag via overenskomster tilknyttet en pensionsordning. Det er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, om at I begge betaler en vis procentdel af lønnen ind på en pensionsordning hver måned. Det varierer, hvor meget det er. Om det kan give dig den levestandard, du ønsker som pensionist, afhænger af de krav, du stiller, og den løn, du får.

”Nogen indskyder måske 9 procent af lønnen på pensionen via jobbet, nogen indskyder 18 procent - det kan svinge ret meget. Det er vigtigt, at du lægger mærke til, hvor meget det er i dit tilfælde, når du får nyt job. Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale, at man ved siden af jobbets pensionsordning indskyder de 5400 kr. årligt (2021) man må, på en aldersopsparing - hvis den ikke allerede er udnyttet, for nogle jobordninger omfatter aldersopsparing," forklarer Iben Blichfeldt.

"Du skal tage ansvar for dit ældre jeg. Du bestemmer, om det skal være en risiko eller en mulighed at blive gammel.”


























Is i maven

Frederik arbejder i dag på fuld tid som bygningskonstruktør. Aktierne er en hobby, som han i gennemsnit bruger et par timer om ugen på, især i forbindelse med at han skriver sin blog.

”Jeg bruger ikke særlig meget tid på at kigge på kurser eller læse nyheder til daglig, men følger mere med i generelle tendenser. Og så bruger jeg tid, når jeg er blevet interesseret i en aktie og overvejer at købe,” fortæller Frederik, der hver måned laver en status over sin portefølje til sin blog.

Her tjekker han blandt andet, hvad der er sket med de enkelte aktier i porteføljen.

“Det er sjovt at kigge på tallene og lave grafer. Men jeg kigger ikke så meget på kurser til daglig. Også for at undgå, at jeg begynder at sælge, hvis en aktie har underpræsteret eller overpræsteret. Jeg forholder mig selvfølgelig til, om noget stiger eller falder, men ikke for at sælge. Dog kan jeg finde på at reducere min mængde af aktier i et selskab, hvis kursen er steget med 30-40 procent. Og så bruge pengene på at købe en anden aktie.”

Alle aktionærer skal forholde sig til risikoen for at miste penge ved at have dem stående i aktier. Et firma kan knække, aktierne kan blive værdiløse. Verden kan rammes af store kriser. Ifølge Frederik er det vigtigt at have is i maven. Han mener ikke, at risikoen er stor. Især ikke, når man har tiden på sin side og ikke partout er nødt til at sælge sine aktier fra den ene dag til den anden, fordi man skal bruge pengene til forbrug.

”Derudover spreder jeg selvfølgelig investeringerne ud på forskellige sektorer og virksomheder. Jeg har også en tendens til at købe aktier i meget store selskaber, som ofte er mere robuste over for kriser,” fortæller den unge investor.





























Flere skal investere

Aktiesparekontoen blev indført i 2019 af den tidligere VLAK-regering for at stimulere danskernes lyst til at investere penge i aktier og derved styrke både danske og internationale virksomheder.

Betal mindre i skat

Kun 17 procent i skat af afkastet, som betales en gang om året i form af “lagerbeskatning” – det vil sige beskatning af den årlige gevinst i ens lager af aktier, ikke beskatning ved salg af aktier, som det gør sig gældende i mange andre aktiedepoter.

Brug én aktiesparekonto

Har du mere end én aktiesparekonto, vil det kun være den, du først har oprettet, som har skattemæssig gyldighed som en aktiesparekonto. Har du en aktiesparekonto i forvejen, skal du altså lukke den, før du åbner en ny et andet sted, hvis du skal have glæde af aktiesparekontoens fordele.

Beløbsgrænse

Det maksimale indskud i 2022 er på 103.500 kroner. Beløbet kan stige igen i 2023 og de følgende år som følge af den indeksregulering, der sker i takt med inflationen. Du kan altså maks indsætte lidt over 100.000 kr. på din aktiesparekonto.

Font
Gesture
Facial expression, Material property, Font
Organism, Gesture, Font, Art

Fire hurtige om aktiesparekontoen





Aktiesparekonto med skattefordele

En af de bedste og nemmeste måder at komme i gang med at investere i aktier er ved at oprette en aktiesparekonto, der blandt andet giver skattemæssige fordele.

”De 17 procent i skat er den mest indlysende fordel. I andre aktiedepoter betaler man 27 eller 42 procent. For studerende er der yderligere en stor fordel: Afkastet fra en aktiesparekonto har ingen betydning for det fribeløb, som man må tjene ved siden af sin SU,” siger forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.

Aktiesparekontoer kan oprettes mange steder, men man kan kun have én gyldig aktiesparekonto. Man kan altså kun nyde godt af skattefordelen ét sted. Aktiesparekontoen blev indført af Folketinget i 2019 for at stimulere danskernes lyst til at investere i aktier. Loftet for indskud var dengang 50.000 kroner. Det loft er siden hævet til 103.500 kroner i 2022. Beløbsgrænsen forventes at stige en smule i 2023, fordi beløbet er indeksreguleret

Men hvor stort et afkast kan man regne med, når man investerer i aktier? Hvis man eksempelvis investerer i ti af de danske C25-aktier.

”Det kan jo svinge utroligt meget og afhænger af, hvad man investerer i. Men historiske data viser, at investerer man i en bred portefølje og ikke kun i nogle få aktier, har aktieafkastet været 8-9 procent årligt de sidste par hundrede år,” siger Ida Marie Moesby.





























Material property, Rectangle, Font

Investér direkte fra mobilen

Du kan nemt komme i gang med at handle gennem Mobilbank. Køb og sælg, når det passer dig, få et nemt overblik over aktier og fonde, og følg med i udviklingen.

Fem gode råd, når du investerer i aktier på egen hånd





Tænk langsigtet: Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden  

Investér løbende: Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

Investér bredt: Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned.

Invester kun penge du ikke skal bruge lige nu: Hvis du ønsker at investere din opsparing er det vigtigt, at du kun investerer de penge, som du ikke har planer om at bruge inden for 3 år.

1

2

3

4

5

Bevar roen når aktiemarkedet falder: Med langsigtede investeringer vil du altid komme ud for, at aktiemarkedet falder i en periode. Du skal undgå at sælge i frygt for, at du vil miste hele din investering. Lad tiden arbejde for dine aktier.  eller ti år.

Tre gode råd til nybegynderen





Investér langsigtet: Du skal have en horisont på mindst tre år. Du skal ikke investere efter, at du skal bruge nogle penge til en sommerferie næste år. Lad tiden arbejde for dig.

I skakklubber lærer man nybegynderne, at de skal sidde på deres hænder, så de ikke kommer til at lave et uovervejet træk i ren iver eller ærgrelse. Sådan er det også med aktier.

Her er Ida Marie Moesbys tre gode råd til nybegynderen:






1

2

3

Hold fast i din strategi: Hvis en aktie eller branche - eller hele verden - rammes af en krise, skal du ikke gå i panik og begynde at sælge aktier uden at have en gennemtænkt strategi. Du bør derimod holde fast i den plan, du har lagt med din rådgiver.

Spred risikoen:  Fordel dine penge over flere forskellige sektorer og virksomheder, så du er mindre sårbar over for udsving.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedekleration