07 nov: Aktier/middag: Mærsk og Pandora falder til bunds i surt C20
07 nov: Vestas/analytikere: Konkurrent puster til prisfrygten før regnska..
07-11-2017 12:18:09

Teva nedjusteres til "junk" i Kåre Schultz' første arbejdsuge

Modvinden til det israelske medicinalselskab Teva Pharmaceutical Industries fortsætter i Kåre Schultz' første hele arbejdsuge som topchef for selskabet.

Mandag aften har det internationale kreditvurderingsinstitut Fitch Ratings sænket sin kreditvurdering af Teva med to karakterer til "BB" fra "BBB-", rapporterer Bloomberg News.

Dermed har Tevas obligationsgæld fået status af såkaldt "junk", der gives til investeringer, der er forbundet med en forhøjet risiko for misligholdelse. Dog er der i Tevas tilfælde tale om den højeste kreditvurdering i junk-kategorien.

På aktiemarkedet i Tel Aviv falder Teva-aktien med 3 pct. til 4180 shekel og nærmer sig dermed det laveste lukkeniveau siden 2000 - en bundrekord, der i øvrigt blev sat søndag, hvor aktien lukkede i kurs 4026.

Fitch begrunder nedjusteringen med, at Tevas drift er under et væsentligt pres på et tidspunkt, hvor det har behov for at servicere gæld, der opstod fra købet i 2016 af Actavis' forretning med kopilægemidler.

Samtidig er Teva ramt af prispres på det nordamerikanske marked for kopimedicin, og sklerosemedicinen Copaxone , som hører til blandt de midler, som Teva selv har udviklet og også tjener mest på, er ramt af kopikonkurrence og en udhuling af salget i USA.

Sammenlagt betyder det ifølge Fitch, at Teva vil få behov for at sælge aktiver eller at rejse kapital udefra for at møde sine forpligtelser i 2018, 2019 samt senere.

Siden Kåre Schultz startede i jobbet onsdag i sidste uge, er Teva-aktien dykket med samlet 13 pct., især som konsekvens af, at svagt kvartalsregnskab torsdag udløste et kursfald i aktien på 13,7 pct. Regnskabet indeholdt ifølge Bloomberg den tredje nedjustering af 2017-forventningerne i år.

Kåre Schultz tiltrådte som Teva-chef onsdag efter at være stoppet i Lundbeck. Her nåede han at sidde som øverste direktør i godt to og et halvt år.

I forbindelse med sin udnævnelse til topchef for Teva lagde Kåre Schultz ikke skjul på, at han godt var klar over, at der ventede svære problemstillinger forude.

- Det er verdens største producent af generiske produkter, og det laver medicin til flere mennesker hver dag end nogen andre. Desuden er det et selskab med store strategiske udfordringer, og det synes jeg er super spændende, sagde Kåre Schultz til Ritzau Finans om sit skifte.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk