16 maj: Danmark/IMF: Danmark har stor økonomisk vækst
16 maj: Onsdagens aktier: GN taget lidt til nåde i mildere C25
16-05-2018 15:57:26

Aktier/Nykredit: Mulighed for genoptagelse af positiv trend

Lavere kurser, solid indtjeningsvækst i selskaberne og turistinvestorer, der har forladt aktiemarkederne. Det er faktorer, der giver en bedre balance i aktiemarkederne og mulighed for genoptagelse af en positiv tendens.

Det vurderer chefstrateg i Nykredit Klaus Dalsgaard.

Han mener, at de seneste måneder har fungeret som en form for udrensning på markederne, og aktiemarkederne nu er i markant bedre balance end ved udgangen af 2017 og i januar 2018.

Det giver grobund for stigninger fremadrettet, mener chefstrategen.

- Banalt set, så handler værdiansættelse af aktiemarkeder om pris (kurs) i forhold til indtjening og risiko. Og vi synes egentlig, at vi har fået en sundere situation på alle tre parametre, siger han.

Han henviser til, at vi nu her næsten halvvejs inde i 2018 har et tysk, et dansk og et amerikansk aktiemarked som kursmæssigt ligger henholdsvis 2 pct., 3 pct. og 6 pct. lavere i lokalvaluta i forhold til slutningen af januar. Samtidig er regnsskabssæsonen for første kvartal ved at slutte, og den har alt i alt budt på pæne regnskaber med en solid indtjeningsvækst.

Dermed er forholdet mellem pris og indtjening blevet markant forbedret.

- De udsving, vi har oplevet i år, har helt sikkert fået nogle investorer til at forholde sig til risikoen i markedet og trække sig ud. Igennem 2017 havde vi ekstremt stabile markeder. Det gav en falsk følelse af tryghed, og der kan nemt have været en del ”turistinvestorer” i markedet, som nu er væk, siger Klaus Dalsgaard.

Han mener, at markederne har lidt svært ved at finde helt tilbage til den optimistiske rille.

- I øjeblikket er markederne mindre drevet af hype og overoptimisme end tidligere, men det giver også et sundere og mere afbalanceret marked, siger Klaus Dalsgaard, der dog afventer en katalysator for en reel bedring af investoroptimismen. Kommer det, så er der klart mulighed for, at markederne kan tage en tur op igen, vurderer han.

Det kunne være en afklaring af risikoen for en handelskrig, udsigter til fortsatte stigninger i oliepriserne og den politiske situation i Italien.

- En vis afklaring på de områder vil sandsynligvis indfinde sig, inden sommerferien for alvor banker på, siger Klaus Dalsgaard.

2018 SLUTTER PÆNT

Chefstrategen regner med, at 2018 vil slutte pænt.

- Vi venter ikke, at vi ved årets afslutning vil se tilbage på 2018 som et forrygende aktieår, men snarere et fornuftigt aktieår, siger Klaus Dalsgaard og pointerer samtidig, at obligationer fortsat ikke er et reelt alternativ til aktier på nuværende tidspunkt trods de rentestigninger, der har været.

/ritzau/FINANS