Henter kommentarer

10 råd fra økonomen til at spare penge i hverdagen


 
Hvad er valueaktier og hvad er vækstaktier? Bliv klogere her.
Vis mere

2022 har været året, hvor vi igen lærte hvad ordet inflation betyder.

Prisstigninger på alene el, opvarmning, benzin og fødevarer har betydet en merudgift på omkring 4.000 kr. månedligt for en typisk familie. Og for at gøre ondt værre er renten steget med omkring 4 pct., hvilket trækker endnu flere penge ud af privatbudgettet.

Det er derfor forståeligt, hvis man ønsker at finde steder i privatøkonomien, hvor der kan spares penge. Tænk gerne alle bække små, fordi tilsammen kan det give store besparelser.

Derfor har privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen samlet 10 råd til at spare penge i hverdagen i 2023:

  1. Start med et blik på, hvordan dine penge bruges i dag. Måske budgetkontoen, afslører udgifter, som kan undværes eller fås billigere?
  2. Tag også et kritisk blik på dine og børnenes løbende abonnementer, for eksempel fitness, streamingtjenester og dem købt via AppStore.
  3. Overvej samkørsel med en kollega nogle af dagene, eller tag cyklen.
  4. Gå med på den nye folkesport: at bruge færre penge på el og varme. Hold for eksempel øje med elprisen, undvær tørretumbleren, skift til LED, skru en smule ned for varmen og sluk lyset efter dig. Mulighederne er mange, og fælles for dem er, at de tilsammen gør en forskel, både for miljøet og pengepungen. Ofte må du vente noget tid, før besparelsen giver penge på lommen, idet man betaler aconto, men de skal nok komme retur.
  5. Madbudgettet byder på mange besparelsesmuligheder. Start med en madplan baseret på ugens tilbud, og hvad du i forvejen har i skabene. Køb ind på fuld mave, kig efter de billige mærker og lang holdbarhedsdato. Undgå til gengæld impulskøb og fastfood.
  6. Nedbring dyr gæld. Renten er for alvor stukket afsted i 2022, og det betyder, at det igen for alvor kan mærkes, når man har gæld.
  7. Kig på feriebudgettet. En gennemsnitshusstand bruger cirka 17.000 kr. alene på sommerferien. Måske er 2023 året, hvor der kan spares lidt på rejsebudgettet.
  8. Drop de dyre – og dårlige vaner. Det kan for eksempel være den daglige caffe latte på vej til arbejde, eller cigaretter, alkohol og slik. En besparelse på 30 kr. om dagen bliver til næsten 11.000 kr. om året.
  9. Lav benspænd for dig selv: tag for eksempel nogle måneder, hvor der ikke må købes tøj eller ting til hjemmet. Eller beslut at det kun må købes brugt.
  10. Har du tid til at vente, så kan energiforbedringer i boligen give mærkbare besparelser i fremtiden. Det kræver en engangsudgift til at starte med, men husk at din bolig samtidig bliver mere værd og lettere at sælge. Kig efter tilskudsmuligheder for eksempel til installation af varmepumpe.

Læs også: Privatøkonom: Dette råd har jeg tjent flest penge på

Læs også: Husk aktiesparekontoen – Den kan snart blive endnu mere attraktiv